Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 pęczka

1 opakowanie

80 gramów

40 gramów

0.5 opakowania

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka natnij, tworząc kieszeń.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 1

Krok 2

Karczochy i pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z listkami bazylii i tartym parmezanem.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 2

Krok 3

Farsz umieść w piersi kurczaka.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 3

Krok 4

Przyprawę Knorr połącz z olejem, szczyptą startej skórki z cytryny i winem.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 4

Krok 5

Natrzyj przyprawami mięso i umieść w torebce.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 5

Krok 6

Torebki szczelnie zamknij i połóż na patelni grillowej. Smaż przez 8-10 minut z każdej strony.

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniemGrillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem

Grillowany kurczak ze śródziemnomorskim nadzieniem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub kolację. Przygotowane w ten sposób mięso, dzięki wyrazistej marynacie składającej się z oleju, skórki z cytryny i odpowiednich przypraw, jest wyjątkowo soczyste. Natomiast suszone pomidory, karczochy oraz świeża bazylia, wpływają na aromat potrawy. Danie podasz na wiele sposobów – warto zaserwować je z młodymi ziemniakami, sałatką Cezar, frytkami lub ugotowanym na sypko ryżem basmati. Składniki nadzienia można dowolnie modyfikować – opcjonalnie zamiast parmezanu wykorzystaj mozzarellę lub ser feta. Potrawę warto również urozmaicić dipem czosnkowym, stworzonym na bazie gęstego jogurtu naturalnego. Składniki dipu należy wymieszać i schłodzić przed podaniem. Gotową potrawę udekoruj świeżymi ziołami, np. listkami bazylii. Wypróbuj nasz przepis na grillowanego kurczaka ze śródziemnomorskim nadzieniem! Z czym najczęściej go serwujesz? Podziel się swoimi propozycjami na udane skomponowanie mięsa i dodatków.