
Składniki
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół.

Krok 2
Sos jogurtowy wymieszaj z curry oraz otartą skórką z cytryny i sokiem z cytryny.

Krok 3
Nasmaruj mięso marynatą i odstaw na co najmniej 20 minut.

Krok 4
Mięso grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj samodzielnie lub z grillowanymi warzywami. Pokrojonego kurczak możesz również dodać do sałatek.


Dobra rada:
Do marynaty możesz dodać pęczek posiekanej kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany kurczak w curry
Kurczak jest jednym z najchętniej spożywanych rodzajów mięsa. Jak sprawić, aby jego smak był wyjątkowy i jeszcze lepszy niż zazwyczaj? Można podać go w stylu hawajskim, z ananasem i lekko słodkim curry. Ta orientalna przyprawa jest niezwykle aromatyczna, nadaje również daniom pięknie żółty kolor. Z dodatkiem curry tworzyć można pełne smaku marynaty, które dodadzą potrawom charakteru. Pierś z kurczaka, gdy się odpowiednio zamarynuje, zyska zupełnie nowy charakter. Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste, wystarczy bowiem połączyć curry, gęsty sos czosnkowy i skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryny, które podkręcą smak sosu. W celu uzyskania intensywnego efektu smakowego, warto uzbroić się w cierpliwość, aby pierś z kurczaka jak najdłużej się marynowała. Takiego kurczaka podawać można jako samodzielne danie, lub obiad w towarzystwie frytek lub ziemniaków i surówki oraz w hawajskiej sałatce z ananasem i rodzynkami.