Kurczak curry na grilla – przepis na pierś z marynatą | Przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak w curry

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 1

Krok 2

Sos jogurtowy wymieszaj z curry oraz otartą skórką z cytryny i sokiem z cytryny.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 2

Krok 3

Nasmaruj mięso marynatą i odstaw na co najmniej 20 minut.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 3

Krok 4

Mięso grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj samodzielnie lub z grillowanymi warzywami. Pokrojonego kurczak możesz również dodać do sałatek.

Grillowany kurczak w curry  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać pęczek posiekanej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak w curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak w curry Grillowany kurczak w curry

Kurczak jest jednym z najchętniej spożywanych rodzajów mięsa. Jak sprawić, aby jego smak był wyjątkowy i jeszcze lepszy niż zazwyczaj? Można podać go w stylu hawajskim, z ananasem i lekko słodkim curry. Ta orientalna przyprawa jest niezwykle aromatyczna, nadaje również daniom pięknie żółty kolor. Z dodatkiem curry tworzyć można pełne smaku marynaty, które dodadzą potrawom charakteru. Pierś z kurczaka, gdy się odpowiednio zamarynuje, zyska zupełnie nowy charakter. Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste, wystarczy bowiem połączyć curry, gęsty sos czosnkowy i skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryny, które podkręcą smak sosu. W celu uzyskania intensywnego efektu smakowego, warto uzbroić się w cierpliwość, aby pierś z kurczaka jak najdłużej się marynowała. Takiego kurczaka podawać można jako samodzielne danie, lub obiad w towarzystwie frytek lub ziemniaków i surówki oraz w hawajskiej sałatce z ananasem i rodzynkami.