Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

305 osób wydrukowało

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym niewielkim nożem natnij skórę wokół kostki.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, zioła porwij w ręku.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 2

Krok 3

Pałki natrzyj w naczyniu przygotowaną marynatą, dodaj pokrojoną cebulę, plastry cytryny oraz zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie pałki oczyść z cebuli i ziół, następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 25 minut, obracając je co kilka minut.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić aromat kurczaka, a tym samym jego smak, możesz wykorzystać specjalne metalowe pudełko do wędzenia na grillu. Do jego wnętrza wkładamy namoczone w wodzie drewniane wiórki i układamy je pod rusztem – na palenisku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka w ziołach z cytrynąPałki z kurczaka w ziołach z cytryną

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną to świetny sposób na danie z grilla. Kurczak to mięso delikatne i soczyste, które przyrządzisz bardzo szybko – będzie więc świetną alternatywą dla bardziej czasochłonnych potraw, np. karkówki. Umyj pałki z kurczaka i natnij ich skórkę, żeby marynata znalazła się we włóknach mięsa i nadała im wyrazistego aromatu. Nie zdejmuj jednak skórek całkowicie, aby nie wysuszyć mięsa. Z przypraw, oleju i cytryny przygotuj marynatę. Do cytrusów doskonale pasować będzie tymianek oraz rozmaryn – jeśli masz taką możliwość, użyj świeżych ziół. Rozetrzyj je w dłoniach, by uwolnić ich cały smak i zapach. Następnie połącz je z resztą składników, zanurz mięso w marynacie, odczekaj chwilę i kładź kawałki kurczaka na rozgrzanym ruszcie grilla. Pamiętaj jednak, by wcześniej oczyścić je z cebuli i ziół z marynaty, ponieważ łatwo je przypalić. Opiekaj na złocisty kolor, a po upieczeniu serwuj z dowolną sałatką i pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną smaczne będą także w wersji na zimno, podane z czosnkowym sosem. Spróbuj!