Gotowane udka na grilla – z rosołu: pałki z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Grillowane udka z rosołu

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
479 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

570 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1024 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

8 sztuk

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele i pieprz – ugotuj tradycyjny rosół. Z gotowego rosołu udka wyjmij i ostudź.

Grillowane udka z rosołu - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj podgrzany lekko miód, olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.

Grillowane udka z rosołu - Krok 2

Krok 3

Udka zamarynuj w przygotowanej marynacie i posyp posiekanymi ziołami.

Grillowane udka z rosołu - Krok 3

Krok 4

Każde z udek zawiń w plaster boczku.

Grillowane udka z rosołu - Krok 4

Krok 5

Następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż ok. 10 minut obracając co chwila, aby udka nie przypaliły się. Gotowe podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla i sałatą

Grillowane udka z rosołu - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ugotowane w rosole udka są świetną alternatywą na szybki i smaczny obiad – gotowa zupa i danie główne z grilla w jednym! Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Rosołu z kury. Gotowanie ZERO WASTE.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane udka z rosołu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane udka z rosołuGrillowane udka z rosołu

Jak wykorzystać ugotowane w rosole mięso? Doskonale sprawdzi się przyrządzone na grillu. Grillowane udka z rosołu nabiorą zupełnie innego smaku oraz wyrazistości, jeśli przygotujesz je w odpowiedni sposób. Marynata z umiejętnie wyważonymi składnikami jest w stanie wiele zdziałać. Zapisz nasz przepis na udka z rosołu i koniecznie skorzystaj z niego podczas najbliższego grillowania!

Dla kogo?

W twoich posiłkach nie ma miejsca na nudę? Zatem do zrobienia udek z rosołu na grillu potrzebna będzie przede wszystkim marynata – postaw na klasykę i połącz olej z przyprawami, musztardą, a także miodem. To słodko-pikantne połączenie bardzo dobrze komponuje się z drobiem. Uzupełnienie stanowi tymianek oraz rozmaryn, którymi należy natrzeć mięso.

Na jaką okazję?

Jeśli podajesz je na obiad, razem z nimi upiecz także ziemniaki w mundurkach. Zaoszczędzisz sporo czasu i energii – również tej, która jest potrzebna do uruchomienia grilla i innych kuchennych sprzętów. Gotowane udka na grilla to kapitalny sposób na spożytkowanie jedzenia po świątecznym rosole.

Czy wiesz, że?

Ponieważ mięso z kurczaka jest dość chude, żeby nie wyschło podczas grillowania, każde udko z rosołu zawiń w plaster boczku wędzonego. Doda on nie tylko soczystości, ale również przyjemnego aromatu. Grilluj na rozgrzanym ruszcie do czasu, aż boczek się zarumieni.

Dla urozmaicenia:

Grillowane udka z kurczaka z rosołu serwuj z różnorodnymi dodatkami: ziołowymi grzankami, sezonową sałatką czy warzywnymi szaszłykami.