Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka umyć przekroić każdą pierś wzdłuż na 2-3 plastry. W miseczce połączyć przyprawę do kurczaka, wyciśnięty czosnek, ocet balsamiczny, oliwę, sok z limonki, pietruszkę i kolendrę - dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, odstawić minimum na 30 minut.

Krok 2

W tym czasie szpinak dokładnie umyć, osuszyć.

Krok 3

Piersi z kurczaka grillować ok 3 minut z każdej strony, odstawić na kilka minut. Na talerzu ułożyć szpinak i oliwki, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek, na górę ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka - Smacznego!

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana pierś z kurczaka podana na sałatce szpinakowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej