
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
8 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu.

Krok 2
Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę.

Krok 4
Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj.


Dobra rada:
Zamiast skrzydełek możesz użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętaj, że wtedy czas grillowania wydłuży się.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą
Grillowanie to świetny sposób na przyrządzenie różnego rodzaju mięs. Dobrze smakują przygotowane w ten sposób steki czy hamburgery, to jednak nie koniec możliwości. Grillowane skrzydełka będą świetną przekąską albo przystawką podczas ogrodowego przyjęcia. Nie ściągaj z nich skórki – zapieczona będzie chrupiąca, zapobiegnie także wysuszeniu delikatnego mięsa drobiowego. Polej je sosem z oliwy i mieszanki przypraw, a następnie połóż na ruszcie i opiekaj. Możesz wykorzystać w tym celu aluminiową tackę. Dość łagodne w smaku białe mięso świetnie będzie smakowało z salsą, czyli zimnym meksykańskim sosem z kawałków owoców lub warzyw. Do kurczaka przygotuj salsę z ananasa w wersji pikantnej. Użyj świeżego owocu, który cechuje się delikatną kwaskowatością, pokrój go w kostkę i wymieszaj z pikantną papryczką chili, cebulą i kolendrą. Dodaj też słodki syrop klonowy i kwaśny sok z limonki, a całość odstaw na chwilę do lodówki. Grillowane skrzydełka podawaj na ostrej salsie, jeśli chcesz dodaj także nieco chrupiących ziołowych grzanek. To naprawdę dobre danie – przekonaj się o tym przy najbliższej okazji.