Antrykot z kurczaka po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Antrykot z kurczaka po francusku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść, umyj i osusz. Powinno być bez kości, ale z skórą.

Antrykot z kurczaka po francusku    - Krok 1

Krok 2

W misce połącz białe wino z oliwą, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym tymiankiem i przyprawą Knorr.

Antrykot z kurczaka po francusku    - Krok 2

Krok 3

Przełóż do marynaty mięso i pozostaw co najmniej na 2 godziny.

Antrykot z kurczaka po francusku    - Krok 3

Krok 4

Kurczaka grilluj około 10 minut od strony skóry, aby była chrupiąca oraz 6-8 minut z drugiej strony. Podawaj z zieloną fasolką.

Antrykot z kurczaka po francusku    - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Antrykot z kurczaka po francusku   Antrykot z kurczaka po francusku

Soczyste kawałki mięsa w aromatycznej kompozycji tymianku, musztardy i białego wina zawładną twoim podniebieniem! Antrykot z kurczaka po francusku to wykwintny przepis na popularne mięso, którym urozmaicisz swoje codzienne menu. Aby je przygotować, w pierwszej kolejności dokładnie oczyść mięso. Z porcji kurczaka usuń kości i wszelkie chrząstki, w taki sposób, aby powstał płaski kawałek mięsa ze skórą na wierzchu. Po grillowaniu, na kurczaku powstanie z niej pyszna i chrupiąca warstwa. Gdy antrykot będzie gotowy, czas na kolejny krok, a więc przygotowanie marynaty rodem z kuchni francuskiej. Zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, odrobinę białego wina oraz ząbki czosnku. Powstanie niezwykle aromatyczna mieszanka, którą dodatkowo wzmocni posiekany tymianek i ostra musztarda sarepska. Po dwóch godzinach spędzonych w tak przyrządzonej marynacie, kurczak jest gotowy do grillowania. Z jednej strony soczyste, z drugiej – kusząco chrupiące kawałki mięsa idealnie smakują z zieloną fasolką.