Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami
i sałatką colesław
średnie
749 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
8 łyżeczek
4 sztuki
1 szczypta
8 sztuk
8 sztuk
2 sztuki
4 sztuki
12 sztuk
2 szklanki
4 sztuki
4 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso pokrój w grubą kostkę. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę z oliwek i suszony lubczyk. Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki na ok 30 minut.

Krok 2
Warzywa dokładnie umyj, paski papryki przekrój na 3 kawałki, połówkę cebuli przekrój na ćwiartki (nie powinna rozdzielić się w piórka). Zamarynowane mięso nadziewaj naprzemiennie z warzywami na patyczki do szaszłyków. Początek i koniec szaszłyka powinna stanowić pieczarka. Gotowe szaszłyki smaż na patelni grillowej.

Krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, a następnie w słupki (grubość frytek zależy od gustu). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz ze skrobi, następnie osusz i wymieszaj z oliwą z oliwek. Gotowe ziemniaki ułóż na blaszce z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia przemieszaj frytki, aby ładnie się przypiekły z obu stron.

Krok 4
Kapustę drobno pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej, marchewkę również zetrzyj na tarce. Przygotuj sos sałatkowy: jogurt wymieszaj z sosem koperkowo-ziołowym. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Gotowe szaszłyki podaj z frytkami i sałatką colesław.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, jodu, witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminy C, witaminy A, witaminy E, niacyny, folianów, żelaza, cynku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami
Uwielbiasz smak i aromat grillowanych potraw? Warto przyrządzać je także w domowej kuchni poza sezonem grillowym. Zaserwuj sobie i swoim bliskim szaszłyki z kurczaka podane z pieczonymi frytkami i sałatką colesław. Pyszny obiad gwarantowany!
Dla kogo? To znakomite danie na rodzinny obiad. Nie dość, że smakuje wyśmienicie, to też pięknie się prezentuje – warzywa podane w takiej formie będą niezwykle atrakcyjną częścią posiłku.
Na zdrowie! Szaszłyki z kurczaka podane z pieczonymi frytkami i sałatką colesław to danie, które ma wszystko, czego nasz organizm oczekuje od dobrze zbilansowanego głównego posiłku dnia. Mięso drobiowe jest źródłem m.in. białka oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nim witaminę: B1 (0,4mg, czyli 36,4% RWS), B2 (0,6mg, czyli 42,9% RWS), B6 (1,7mg, czyli 121,4% RWS) oraz B12 (0,7µg, czyli 28% RWS).
Czy wiesz, że? Sałatka coleslaw jest popularna na całym świecie. Jej bazę zawsze stanowi surowa poszatkowana kapusta. W zależności od kraju różni się dodatkami. Często wykorzystuje się marchewkę, jabłko bądź ananasa. Skąd nazwa surówki? Wywodzi się prawdopodobnie z języka holenderskiego od słowa koolsla, które jest skrótem od koolsalade i oznacza… właśnie surówkę z kapusty.