Szaszłyk z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
168 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

marynata:

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

0.5 kilograma

100 gramów

3 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj Przyprawę w płynie Delikat Knorr z sokiem z ananasa i olejem.

Krok 2

Umyj mięso, pokrój je w kostkę, włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Pokrój plastry ananasa w kostkę, boczek w cienkie plastry.

Krok 4

Odsącz mięso z marynaty, następnie ponadziewaj na szpadki na przemian z ananasem i boczkiem.

Krok 5

Posyp szaszłyki Przyprawą do kurczaka Knorr i piecz przez 20 minut, przewracając i smarując je pozostałą marynatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z ananasemSzaszłyk z ananasem

Podczas przygotowywania szaszłyków warto łączyć ze sobą różne smaki i używać niecodziennych składników, dzięki czemu to danie za każdym razem będzie smakowało inaczej. Wypróbuj egzotycznych inspiracji i sprawdź, jak łatwo przyrządzisz naszą propozycję, czyli szaszłyki z ananasem. Oprócz kawałków ananasa, słodki smak dania zapewnia marynata. Przygotuj ją z oleju, przyprawy oraz dodatku soku ananasowego, a następnie włóż do niej mięso i pozostaw na kilkanaście minut w lodówce, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. Szaszłyki będą wspaniale komponowały się z mięsem drobiowym. Najlepiej użyj filetów z indyka, które charakteryzują się delikatnym smakiem i nie wymagają długiego pieczenia. Aby składniki były odpowiednio soczyste, między owoce i pokrojoną w kostkę pierś z indyka, nabij także plasterki boczku. Wytopiony z nich tłuszcz sprawi, że mięso nie wysuszy się podczas grillowania. W trakcie pieczenia użyj pozostałej marynaty z sokiem ananasowym i smaruj nią szaszłyki, przewracając je co jakiś czas. Danie podawaj z grillowanymi grzankami.