Szaszłyk wieprzowy z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk wieprzowy z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon. Następnie pokrój w kostkę o boku 1,5 centymetra.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 1

Krok 2

Sok ananasowy połącz z sokiem z limonki, sosem ostrygowym, olejem oraz startym na drobnych oczkach imbirem i czosnkiem.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 2

Krok 3

Dodaj do sosu przyprawę Knorr i umieść w takiej marynacie mięso na co najmniej 1 godzinę.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 3

Krok 4

Ananasa obierz, wytnij stwardniały środek i pozostałą część pokrój w kostkę podobną do mięsa.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 4

Krok 5

Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso oraz ananasa.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 5

Krok 6

Szaszłyki grilluj po 4-5 minut z każdej strony polewając pozostałą marynatą. Podawaj z ryżem gotowanym na parze.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk wieprzowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk wieprzowy z ananasemSzaszłyk wieprzowy z ananasem

Szaszłyki to niezawodny sposób na pyszną i szybką przekąskę, która sprawdzi się przy każdej okazji. Jeżeli lubisz mięsno-owocowe połączenia smakowe lub po prostu chcesz trochę poeksperymentować, spróbuj szaszłyków wieprzowych z ananasem i sokiem z limonki. Jędrne kawałki polędwicy wieprzowej przeplatane smakiem świeżego ananasa z lekką nutą kwaśnego zielonego cytrusa, to niezwykle trafne połączenie smaków i aromatów. Jeżeli zdecydujesz się przygotować szaszłyki w takiej odsłonie, pamiętaj o odpowiednim zamarynowaniu polędwicy. Marynatę przygotuj na bazie soku z limonki oraz sosu ostrygowego. Dodaj starty imbir i czosnek, które idealnie dopełnią kompozycję powstających smaków. Oczyszczone kawałki mięsa marynuj przez godzinę, a następnie grilluj podlewając pozostałym sosem. Gotowe szaszłyki podawaj samodzielnie albo z dodatkiem ryżu gotowanego na parze.