Frankfurterki - przepis z grilla: na ciepło z serem | Przepisy.pl pixel

Frankfurterki po góralsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

3 sztuki

100 gramów

2 sztuki

15 sztuk

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbaski natnij wzdłuż do połowy. W nacięcie wciśnij kawałek sera i pół plasterka ogórka kiszonego. Kiełbaski delikatnie oprósz Przyprawą do grilla Knorr i zawiń w cienkie plastry boczku.

Frankfurterki po góralsku - Krok 1

Krok 2

Kiełbaski grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez około 15 minut. grilluj cały czas obracając kiełbaski wokół własnej osi, tak aby były rumiane i chrupiące. Podawaj z ketchupem Hellmann's ognistym wymieszanym z posiekanym szczypiorkiem.

Frankfurterki po góralsku - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sos do kiełbasek szczypior możesz zastąpić kolendrą. Nada ona potrawie nieco orientalnego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frankfurterki po góralsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frankfurterki po góralskuFrankfurterki po góralsku

Nasz przepis na frankfurterki nawiązuje do smaków, jakie znacie z urlopowych wypadów w góry. Połączenie oscypka, boczku i ogórków kiszonych z pewnością zachwyci każdego miłośnika góralskich serów. Frankfurterki z grilla są doskonałą propozycją na letnią imprezę w plenerze lub obiad, przygotowany na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Możecie więc rozkoszować się tym daniem cały rok, niezależnie od pory i panujących warunków atmosferycznych. Nasz przepis to także łatwość przygotowania – poradzi sobie z nim każdy, nawet kucharz, dopiero stawiający swoje pierwsze kulinarne kroki.

Dla kogo?

Frankfurterki na grilla przypadną do gustu każdemu, kto lubi tradycyjne i wyraziste w smaku dania.

Na jaką okazję?

Przygotujcie frankfurterki na obiad, kolację, a nawet na pyszne śniadanie. Sprawdzą się zawsze. Są także obowiązkowym elementem menu plenerowego grilla.

Czy wiesz, że?

Frankfurterki wywodzą się z Niemiec, a konkretnie z Frankfurtu. Serwowane są na śniadanie, obiad oraz kolację, stanowiąc także jedno z popularniejszych dań typu „fast food”. W Niemczech często serwowane są z tradycyjną sałatką ziemniaczaną.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy orientalnych smaków mogą zastąpić szczypiorek świeżą kolendrą.