Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

50 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w grube 1,5 cm steki . Powierzchnię mięsa delikatnie przesiekaj uderzając w nie ostrym nożem uważając przy tym aby nie porozcinać mięsa.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 1

Krok 2

Pomarańczę otrzyj ze skóry, obierz i pokrój w plastry, czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj natkę pietruszki, obierz i zetrzyj imbir.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj ¾ opakowania przyprawy Knorr z olejem, połową sosu Wuster, skórką z pomarańczy, połową czosnku, imbirem, chili i ketchupem. Marynatę podziel na dwie części, w pierwszej zanurz mięso i odstaw je na co najmniej 12h pod przykryciem do lodówki. Drugą użyjesz jako glazurę do mięsa po upieczeniu.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 3

Krok 4

W między czasie przygotuj masło ziołowe. W tym celu mikserem ręcznym utrzyj masło, dodaj czosnek, natkę pietruszki, pozostały sos Wuster i pozostałą część grubo mielonej przyprawy Knorr. Masę wyciśnij na folie spożywczą, zroluj zaciskając końcówki i formując podłużny wałek o grubości około 2cm. Masło przełóż do lodówki, gdy stwardnieje, pokrój w 1 cm grubości kawałki.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 4

Krok 5

Steki z karkówki grilluj na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem lub piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C około 20 minut obracając mięso co jakiś czas. Pod koniec dodaj plastry pomarańczy i zgrilluj razem.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 5

Krok 6

Upieczone mięso obtocz pozostała marynatą. Steki podawaj z kawałkiem masła i zgrilowanymi plastrami pomarańczy.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz też dodać dowolne zioła np. majeranek czy rozmaryn.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłemPikantne steki z karkówki z ziołowym masłem

Karkówka jest jednym z faworytów, jeśli chodzi o imprezy przy grillu. Podawana z rusztu smakuje wyjątkowo, a dobrze przygotowane mięso charakteryzuje się delikatnością i sprężystością. Dziś proponujemy wam pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem, które doskonale sprawdzą się podczas każdej imprezy. Ostrości daniu dodają idealnie skomponowane mieszanki przypraw, a odpowiedni balans smaku zapewniają słodkie pomarańcze. Brzmi ciekawie? Spróbujcie!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika grillowanych mięs. Pikantne steki z karkówki to obowiązkowy przepis!

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na plenerowego grilla. Mięso możecie także przygotować w piekarniku, jest więc doskonałą propozycją na rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Karkówka wieprzowa bez kości jest surowcem, z którego wykonuje się popularny baleron. Wędlina ta może występować w odmianie wędzonej lub gotowanej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie bardziej aromatyczne steki z karkówki, do marynaty dodajcie ulubione zioła np. majeranek lub rozmaryn.