Pasztet klasyczny - przepis na pasztet mięsny | Przepisy.pl pixel

Pasztet z mięsa - klasyczny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2

1

8 ziaren

2 sztuki

3

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

1

1.5

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

8 ziaren

2 sztuki

120 gramów

250 gramów

250 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa opłucz i pokrój kawałki. Umyte i osuszone mięso pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Z płata słoniny odłóż 5 dag, resztę pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni a następnie przełóż do garnka.

Krok 3

Na ta samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę, zrumień, wsyp do garnka. Dodaj warzywa, liście laurowe ziele angielskie pieprz, wlej wodę (ma przykryć mięso) i dodaj kostkę rosołową Knorr. Gotuj na małym ogniu 50 - 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj wątróbkę.

Krok 4

Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, włóż do garnka bułki, aby namokły. Odcedź wszystko, zmiel dwukrotnie (na drobnym sitku). Do powstałej masy dołóż jajka, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz, wymieszaj.

Krok 5

Odłożoną słoninę pokrój w cienkie szerokie paski.

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj margaryną i posyp bułka tartą, włóż do niej masę mięsną (do 2/3 wysokości). NA wierzch ułóż pokrojona słoninę. Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30-40 minut.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z mięsa - klasyczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej