
Składniki
0.5 kilograma
0.75 kilograma
0.3 kilograma
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 łyżka
5 łyżek
8 sztuk
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka i obraną włoszczyznę zalać wodą . Dodać 1 kostkę rosołową i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru i obrać usuwając skóry , chrząstki i kości. Z włoszczyzny odrzucić por a resztę zachować ( wywar można użyć na zupę ).
Krok 2
Rozetrzeć drugą kostkę rosołową z 2 łyżkami oleju , szczyptą mielonej papryki i natrzeć tą pastą pierś z indyka i boczek . Włożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika . Nastawić na 200 * C i piec ok. 45 minut. Wyjąć zlewając wytopiony tłuszcz .
Krok 3
Wątróbkę drobiową usmażyć na reszcie oleju. Zdjąć z patelni - tłuszcz ze smażenia zlać i zostawić .
Krok 4
Ostudzone mięso ( ugotowane udka , pieczone z indyka , boczek , wątróbkę ) i warzywa z gotowania zmielić przez drobne sitko.
Krok 5
Wlać tłuszcz z pieczenia i smażenia wątróbki.
Krok 6
Dodać jajka .
Krok 7
Wymieszać dokładnie masę na pasztet. Doprawić utartą gałką muszkatołową , pieprzem mielonym , Delikatem .
Krok 8
Formę keksówkę ( większą ) posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Przełożyć masę na pasztet. Posypać po wierzchu bułka tartą . Przykryć folią aluminiową . Piekarnik nagrzać do 200 * C .Wstawić pasztet i piec 45 minut .
Krok 9
Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia . Kroić w plastry .Podawać z piklami i dipami .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet drobiowy
Nie wiesz, co zrobić z udkami z kurczaka, które gotowały się wraz z warzywami w rosole? Zwróć uwagę na tę smaczną propozycję – pasztet drobiowy. Ugotowane uprzednio, obrane ze skóry, pozbawione kości i chrząstek mięso dobrze nadaje się do przyrządzenia tego dania. Możesz do niego dodać przyprawioną, pieczoną pierś z indyka, boczek i podsmażoną wątróbkę drobiową. Do mięsa warto też dołączyć gotowane warzywa, które wzbogacą smak potrawy. Wszystkie składniki, po uprzednim wystudzeniu, wystarczy drobno zmielić maszynką do mięsa i przyprawić do smaku – na przykład gałką muszkatołową, ostrą lub słodką papryką – i wraz z jajkiem wyrobić na jednolitą masę. Upieczona w aluminiowej formie zyska fakturę odpowiednią do łatwego krojenia. Pasztet po ostygnięciu będzie można podawać na kromkach świeżego chleba – jako przystawka do dania głównego lub smaczne kanapki na śniadanie. Gotowy pasztet równie dobrze prezentuje się pokrojony w plastry i ułożony na liściach sałaty. Wypróbuj ten prosty przepis, a na pewno będziesz zadowolony.