
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Selery zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przepuść przez praskę, cebule bardzo drobno posiekaj.

Krok 2
Do 1 szklanki zagotowanej wody włóż margarynę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, selera, czosnek oraz cebulę. Gotuj warzywa na pasztet z selera na wolnym ogniu około godzinę.

Krok 3
Do zimnych warzyw dodaj jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Dopraw ostrą mieloną papryką. Wymieszaj.

Krok 4
Wlej masę na pasztet z selera do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 80 minut w temperaturze 180°C.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z selera
Pasztet można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, ryb, soczewicy lub… selera. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis i przekonaj się na własnym podniebieniu o wszystkich walorach pasztetu selerowego. Od czego zacząć? Na początek potrzebujesz selera, cebuli i czosnku. Zetrzyj i posiekaj drobno te warzywa, a następnie przygotuj bulion. Później dodaj do głównych składników jajka oraz kaszę mannę i bułkę tartą, które wchłoną płyn i jednocześnie sprawią, że pasztet z selera będzie zwarty. Nie zapomnij doprawić dania papryką, która przełamie delikatny smak selera, doda ostrości i wyrazistości. Co jeszcze warto wiedzieć? Szczegóły znajdziesz w naszym przepisie na pasztet z selera – pyszny i nieskomplikowany!
Dla kogo?
Pasztet z selera jest świetną alternatywą dla mięsnych odmian tego dania, spodoba się szczególnie wegetarianom, ale nie tylko. Każdy chętnie skosztuje, gdy zobaczy na talerzu przysmak z selera o zachęcającym, pomarańczowym kolorze. Warto sięgnąć po prosty przepis na pasztet z selera, jeśli zależy Ci na szybkim i nieskomplikowanym daniu!
Na jaką okazję?
Prosty pasztet z selera to doskonała propozycja zarówno na kanapkę, jak i przystawkę lub przekąskę. Z pewnością zrobi furorę na przyjęciu domowym. Pasztet z selera jest także świetną propozycją na spotkania z przyjaciółmi lub jako część wigilijnego stołu. Łatwo go przyrządzić, a do tego jest pyszny.
Czy wiesz, że?
Przygotowanie przepisu na pasztet z selera nie wymaga szczególnych umiejętności, ale na degustację chwilę będzie trzeba poczekać. Przełóż całość do blachy i zapiekaj ponad godzinę. Pasztet z selera równie wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło. Nawet najprostszy przepis na pasztet z selera pozwala osiągnąć efekt dania, które zachwyci swoim aromatem.
Dla urozmaicenia:
Pracując nad przepisem na pasztet z selera, nie zapomnij o dodatkach. Szefowie kuchni szukający niebanalnych połączeń powinni podawać go z żurawiną. Nawet prosty pasztet z selera świetnie będzie smakować z sałatką z zielonych warzyw, np. liśćmi szpinaku, jarmużu albo roszponką. Aby przepis na pasztet wyszedł doskonale, pamiętaj o użyciu odpowiednich przypraw.
Na bazie bulionu przygotuj również inne przepisy, takie jak spaghetti alla carbonara lub makaron z kurczakiem i warzywami!