
Składniki
1 szczypta
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
750 mililitrów
6 sztuk
2 łyżki
125 mililitrów
6 łyżek
1 szczypta
100 gramów
4 sztuki
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę namocz w mleku, podobnie grzyby i odstaw na jeden dzień.
Krok 2
Do grzybów dolej szklankę wody i gotuj je do miękkości.
Krok 3
Pokrój drobno słoninę, podobnie wątróbkę i wymieszaj.
Krok 4
Odsączone grzyby posiekaj drobno, dodaj do wątróbki.
Krok 5
Wbij jajka oraz wsyp bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz imbirem, dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Formę wyłóż folią aluminiową i wysmaruj tłuszczem, wlej masę.
Krok 7
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Podawaj na słodko z żurawiną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej