Pasztet z żurawiną - przepis: pieczony, domowy | Przepisy.pl pixel

Pasztet z żurawiną i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
317 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1007 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1079 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

250 gramów

400 gramów

250 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

5 ziaren

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj kostkę rosołową wołową Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak pasztetu, dodaj do masy leśne grzyby.

1

Opinie o przepisie

  • Irena

    Irena , 10.12.2020

    Tak. Zdecydowanie zamiast wędliny polecam pasztet – najlepiej taki samodzielnie zrobiony. Jest to idealna przekąska, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Uwielbiam jak smaki się przenikają i mieszają, dlatego pasztet musi być wymyślny, ale nie przesadnie. To musi być smak, do którego chce się powracać. Ponieważ uwielbiam żurawinę nie może jej zabraknąć w moim jadłospisie. A jak się okazało połączenie żurawiny i rozmarynu w pasztecie to duet wręcz idealny. Ja należę do tych kobiet, które nie jadają wątróbki, jedyną formą jej przemycenia do mojego jadłospisu jest właśnie pasztet, dlatego nie może go zabraknąć w moim menu. Przepis jest łatwy i prosty, w zasadzie nie trzeba go urozmaicać, gdyż smak jest taki jaki lubię. Pasztet przygotowywałam już wielokrotnie i zawsze znikał ze stołu błyskawicznie, a goście twierdzą, że jest wyśmienity. Dobrze mieć takiego sprzymierzeńcza w kuchni jak przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z żurawiną i rozmarynemPasztet z żurawiną i rozmarynem

Szukasz pomysłu na aromatyczny wyrób z mięsa? Sprawdź nasz przepis na pasztet z żurawiną. Ten aromatyczny i kremowy dodatek uświetni smak świeżego pieczywa. Zaserwuj go, gdy tylko najdzie Cię ochota. Najpierw jednak pobierz listę potrzebnych składników i wykonaj przepis na smaczny pasztet z żurawiną. Do dzieła! 

Dla kogo?

Nie ma osoby, która stwierdziłaby, że pasztet z żurawiną przepis ma mało smaku i aromatu. Polecamy ten specjał fanom mięsnych wyrobów! Jeżeli nie boisz się ciekawych połączeń smaków, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Rezultaty miło Cię zaskoczą!

Na jaką okazję?

Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie świąt! Połóż pasztet domowy z żurawiną na stole, a błyskawicznie zniknie z talerza. Cała rodzina będzie zadowolona z takiego specjału. Pycha!

Czy wiesz, że?

Aby przygotować pasztet pieczony z żurawiną, potrzebujesz m.in. mięsa – podgardla wieprzowego, wołowiny oraz wątróbki drobiowej. Ugotowane mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę razem z zeszkloną cebulą i kajzerką. Do masy na pasztet z żurawiną i rozmarynem dodaj pozostałe składniki: jajko, żurawinę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie esencję do duszonych mięs. 

Dla urozmaicenia:

Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać również inne składniki, np. leśne grzyby. Gotową masę wstaw do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem gorący pasztet odstaw w chłodniejsze miejsce. Poczekaj 15 minut i gotowe! Pokrój pasztet wieprzowy z żurawiną w plastry i podawaj razem z kromkami świeżego chleba.