Pasztet grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet grzybowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

15 dekagramów

10 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w zimnej wodzie i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Odsącz grzyby i przepłukaj je kilka razy pod bieżącą wodą. Pokrój.

Krok 2

W wywarze grzybowym namocz pokruszone kajzerki, odciśnij.

Krok 3

Cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle* i dodaj grzyby oraz bułkę. Smaż przez chwilę.

Krok 4

Przełóż do miski, dodaj żółtka jaj, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, starannie wymieszaj.

Krok 5

Formę pasztetową posmaruj masłem.

Krok 6

Białka jajek ubij na sztywna pianę, do masy pasztetowej dodawaj pianę małymi porcjami ostrożnie mieszając.

Krok 7

Całość przełóż do formy, piecz w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej