Zapiekanka z pasztetem i ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

null

0.6 szklanki

1 sztuka

null

null

150 gramów

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

Jajko i śmietanę wymieszaj z czosnkiem oraz przyprawami.

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego włóż połowę ziemniaków, dopraw przyprawami, połóż plastry pasztetu drobiowego i posyp serem. Następną warstwą znów będą ziemniaki, kiełbasa i starty żółty ser. Wierzch zalej sosem i posyp serem.

Krok 4

Zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej