Wiejska zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą | Przepisy.pl pixel

Wiejska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
157 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Jej spód oraz boki wyłóż ciastem, a następnie zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj ze 150 mililitrami wody i śmietaną. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra i ugotuj na półtwardo.

Krok 3

Kiełbasę i boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanej patelni w pierwszej kolejności przesmaż i wytop nieco boczek, następnie dodaj cebulę i kiełbasę.

Krok 4

Smaż wszystko razem chwilę, następnie zalej całość przygotowanym Fixem Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj małe cebulki, ugotowane ziemniaki, suszony majeranek oraz listki tymianku. Duś kilka minut.

Krok 5

Gotowy „gulasz” przełóż do formy z zapieczonym ciastem. Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe skrawki ciasta możesz wykorzystać do udekorowania zapiekanki.

Krok 6

Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostaw ją w nim na 20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiejska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiejska zapiekankaWiejska zapiekanka

Wiejska zapiekanka to smaczny sposób na codzienny obiad. Jej podstawę stanowi kiełbasa zwyczajna, którą możesz ewentualnie zastąpić inną. Wybrany rodzaj, wraz z wędzonym boczkiem, pokrój w dość grubą kostkę. Mięso podsmaż z piórkami cebuli na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj do niego małe cebulki odsączone z zalewy i ugotowane ziemniaki. Smak całości podkreślisz, używając do doprawienia listków świeżego tymianku i suszonego majeranku. Tak przygotowane składniki umieść na spodzie przygotowanym z upieczonego w formie do tarty ciasta francuskiego. Przykryj je płatem ciasta i zrób na nim niewielkie otwory za pomocą widelca. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem – dzięki temu zapiekanka po upieczeniu będzie miała błyszczącą i chrupką skórkę. Możesz ją dodatkowo posypać wybranymi dodatkami, np. kminkiem, sezamem czy makiem. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu, razem z dodatkiem surówek. Świetnie sprawdzi się taka, którą przygotujesz z kiszonej kapusty. Zainspiruj się naszym przepisem i przyrządź dzięki niemu pyszną potrawę.