Owsiane kotleciki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsiane kotleciki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
554 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

722 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr oraz margaryny. Gotuj, aż wchłoną wodę. Następnie odstaw pod przykryciem do ostygnięcia (płatki powinny być kleiste).

Owsiane kotleciki - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w plastry, podduś, zmiel i dodaj do płatków.

Owsiane kotleciki - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj posiekany koperek, cebulę i jajko. Wymieszaj masę.

Owsiane kotleciki - Krok 3

Krok 4

Z masy uformuj małe kotleciki.

Owsiane kotleciki - Krok 4

Krok 5

Każdy obtocz w bułce tartej i smaż na oleju do zrumienienia.

Owsiane kotleciki - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • mieczyslaw.kulaszewicz@interia.pl  Kulaszewicz

    mieczyslaw.kulaszewicz@interia.pl Kulaszewicz , 21.11.2019

    A jakieś danie z buraczków? Nie jadam żadnych mięs więc może jakieś przepis? Dziękuję za informację. Pozdrawiam serdecznie wszystkich zainteresowanych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Głogowska

    Ewa Głogowska , 19.11.2019

    muszą być smaczne jutro zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aneta kalinowska

    aneta kalinowska , 18.11.2019

    sa wysmienite.dziekuje za przepis i prosze o wiecej takich przepisow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Chorążewska

    Elżbieta Chorążewska , 11.03.2018

    Smakują pysznie,tyko pieczarki nie zblendowalam ale pokroiłam drobno -kotleciki mają bardziej wyrazisty smak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsiane kotleciki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsiane kotlecikiOwsiane kotleciki

Płatki owsiane zazwyczaj kojarzone są ze śniadaniem. W końcu owsianka to jeden z najprostszych sposobów na udane rozpoczęcie dnia. Niektórzy kucharze wykorzystują je także do deserów, a w daniach wytrawnych najczęściej znajdują zastosowanie jako alternatywa dla panierki z bułki tartej. Tymczasem kotlety z płatków owsianych pozwolą zamienić ten produkt w gwóźdź programu w czasie obiadu. Przepis na kotlety owsiane polecamy nie tylko wegetarianom!

Dla kogo?

Kotlety z płatkami owsianymi to smaczny pomysł na bezmięsny obiad. Nie trzeba definitywnie rezygnować ze schabowych i mielonych, ale warto pamiętać, że odmiana przyda się każdemu. Masz w kuchennych szafkach dużą porcję płatków i chcesz podać je inaczej niż tylko w formie śniadaniowej owsianki? Kotleciki z płatków owsianych to smaczny patent na zużycie swoich zapasów. Zanim pobiegniesz do sklepu, dokładnie przyjrzyj się zawartości lodówki – niewykluczone, że akurat masz wszystkie składniki niezbędne do przygotowania przepisu na kotlety owsiane!

Na jaką okazję?

Kotlety owsiane dobrze smakują również na zimno i nie sprawiają problemów podczas jedzenia nawet wtedy, gdy nie masz możliwości, by na spokojnie rozsiąść się w jadalni. Potraktuj więc kotleciki z płatków owsianych jako poręczne drugie śniadanie do pracy albo na uczelnię. Na popołudnie też masz dużo planów? Chętnie przekąsisz je w drodze z biura na spotkanie ze znajomymi albo trening. Pyszne kotleciki owsiane sprawiają, że nie trzeba już opierać swojego menu na przypadkowych produktach i barach szybkiej obsługi.

Czy wiesz, że?

Mimo że kotlet z płatków owsianych prawdopodobnie okaże się nowinką w twoim menu, sam owies może poszczycić się bardzo długą historią. Szacuje się, że zboże było uprawiane już w epoce brązu. Jego obecność w Polsce potwierdzają odkrycia na terenie Biskupina, lecz dopiero w XVIII wieku owies zaczął być postrzegany jako przydatny składnik w kulinariach.

Dla urozmaicenia:

Traktując owsiane kotleciki jako danie obiadowe, podawaj je z sałatką ze świeżych warzyw, ulubioną surówką lub kiszonkami. Bardzo dobrze pasują do nich również sosy i dipy, np. ziołowy z dodatkiem pestek słonecznika, który idealnie podkreśli delikatny smak kotlecików z płatków owsianych.