
Składniki
ciasto:
400 gramów
4 sztuki
200 gramów
400 mililitrów
4 łyżki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżeczka
farsz:
200 gramów
4 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
3 listków
1 pęczek
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej gofrownicę. W kielichu miksera zmiksuj na gładką masę jogurt, natkę pietruszki, ząbek czosnku. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej.

Krok 2
Rozdziel jaja, białko ubij na sztywną pianę. W drugiej misce połącz żółtka, jogurt z pietruszką, mąkę, proszek do pieczenia, masło, 3 łyżki przyprawy Knorr, parmezan. Do powstałego ciasta dodaj ubitą pianę.

Krok 3
Gorącą gofrownicę posmaruj pozostałym masłem, wlej ciasto, upiecz gofry. Piecz je w zależności od gofrownicy - około 4-5 minut, aż gofry będą chrupiące i złociste. Upieczone gofry przełóż na talerz.

Krok 4
Na suchej patelni upraż pestki dyni, posiekaj ząbek czosnku i natkę kolendry. Pieczarki pokrój w pół-plastry, cebulę w drobną kosteczkę, drobno posiekaj kapary i oliwki, zetrzyj na tarce ser.

Krok 5
W misce rozmieszaj w oleju 1 łyżkę przyprawy do kurczaka i pastę chili. Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż na pół, obficie natrzyj ją przygotowaną marynatą. Kurczaka obsmaż na średnio rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Usmażone piersi przestudź, pokrój w drobna kosteczkę. Na tej samej patelni usmaż cebulę i pieczarki. Po usmażeniu przełóż je do miski, dodaj kapary, oliwki, posiekany czosnek, pestki dyni, ser i kurczaka.

Krok 6
Całość dokładnie wymieszaj z kolendrą. Na powierzchni gofra ułóż liść sałaty, nałóż farsz. Kanapkę przykryj drugim gofrem, wstaw na 8 minut do nagrzanego piekarnika. Ciepłego gofra przetnij na pół po skosie, podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać szczyptę kminu rzymskiego i kilka marynowanych papryczek jalapenio.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielone Gofry a la pizza
Wielu osobom gofry kojarzą się z beztroskimi wakacjami. Chrupiące ciasto, bita śmietana, świeże owoce – oto smak urlopu! Jednak po ten letni przysmak możemy sięgać o każdej porze roku. Znamy go doskonale w roli deseru – teraz pora zamienić go w wytrawną przekąskę. Przekonaj się, jak udane połączenie tworzy z rozchwytywanym na całym świecie plackiem – oto gofry a’la pizza!
Dla kogo?
Zielone gofry a’la pizza pokocha każdy, komu brakuje cierpliwości do wyrabiania drożdżowego ciasta na pizzę.
Na jaką okazję?
Obiad albo kolacja na szybko? Idzie jak z płatka! Weekendowe spotkanie z przyjaciółmi? Przygotuj podwójną porcję, bo szybko zniknie z talerzy, zielone gofry mają niezłe wzięcie!
Czy wiesz, że?
Szacuje się, że historia gofrów zaczęła się w Belgii już w X wieku – oto potrawa z historią!
Dla urozmaicenia:
Także na zimno gofry pizzowe smakują znakomicie. Chętnie są podawane w towarzystwie sałatki. Z brokułem będzie jeszcze bardziej zielono!