Łopatka duszona w plastrach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łopatka duszona w plastrach

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

60 dekagramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy kawałki łopatki przekładamy do miski i marynujemy marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, majeranku, marynaty czosnkowej, chilli i papryki, mieszamy, wkładamy na noc do lodówki.

Krok 2

Na drugi dzień posypujemy rozkruszona mini kostką- cebulka i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem przebijamy mięso w kilku miejscach, podlewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie łopatkę odwracamy, uzupełniamy odparowana wodę i dusimy jeszcze 20 minut,

Krok 3

Doskonałe mięso na na zimno, można łopatkę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku lub na ciepło np. z kaszą i z sosem (można wykorzystać płyny pozostałe z duszenia, dodać zasmażkę lub skrobię aby zagęścić sos).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej