Bigos Wielkopolski - przepis na bigos krok po kroku | Przepisy.pl pixel

Bigos Wielkopolski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
1119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

769 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1082 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

30 dekagramów

30 dekagramów

40 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.

Bigos Wielkopolski - Krok 1

Krok 2

Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.

Bigos Wielkopolski - Krok 2

Krok 3

Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Bigos Wielkopolski - Krok 3

Krok 4

Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.

Bigos Wielkopolski - Krok 4

Krok 5

Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.

Bigos Wielkopolski - Krok 5

Krok 6

Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Bigos Wielkopolski - Krok 6
95

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Na Śląski ten sam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 11.12.2021

    *Tak* Bigos towarzyszy nam bardzo często. Najlepiej smakuje gotowany na żeberkach. Zawsze łączymy kapustę kiszoną z połówką świeżej kapusty białej. Zmienia się wtedy lekko smak i każdy z domowników jest zadowolony. Bigos nie jest wtedy bardzo kwaśny. Dodajemy do bigosu również garść leśnych grzybów- podgotowanych delikatnie oraz łyżkę powideł śliwkowych. Znika z garnka bardzo szybko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 05.12.2020

    TAK* bigos na świątecznym stole musi być!!! I to właśnie w tym wykonaniu. Przygotowuje go nie tylko na święta i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem wśród gości. Uwielbiają go.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir More

    Sławomir More , 27.02.2018

    kapusta zdrowa i do tego miesko mniam ja tam na bigosik zawsze mówie tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 17.07.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wrzesinska-Tropf

    Ewa Wrzesinska-Tropf , 13.12.2015

    U mnie gotuję się bigosik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Żarczyńska

    Halina Żarczyńska , 11.12.2015

    ekstra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kaczmarczyk

    Barbara Kaczmarczyk , 09.12.2015

    Napisalam slodka moze byc ale nie musi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Orzechowska Brol

    Małgorzata Orzechowska Brol , 09.12.2015

    Lubię bigosik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 09.12.2015

    Dobre pytanie , 2 kilo kapusty i 3 kilo mięsa , osobiście nie przepadam za aż tek mięsnym bigosem , wolę kapustę w nim niz mięso.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 09.12.2015

    SŁODKA !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarek Kędzierski

    Czarek Kędzierski , 09.12.2015

    Co to za polski bigos...pachnący majerankiem ? Pierwsze słyszę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfreda Kasprowicz

    Alfreda Kasprowicz , 09.12.2015

    Zasmażki wymyślono w czasie wojny, są sycące i o to chodziło ! Tez nie robię zasmażki do niczego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Ciach

    Hanna Ciach , 08.12.2015

    To na pewno nie jest Wielkopolski bigos ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Rybak

    Agnieszka Rybak , 08.12.2015

    Uwielbiam aż mi ślinka leci ...:-* :-* :-*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kaźmierczyk

    Ania Kaźmierczyk , 08.12.2015

    Moja babcia się w grobie przekreca jak słyszy gdy czytam kostka rosołowa do bigosu!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Libera

    Danuta Libera , 08.12.2015

    A ja daję śliwki suszone i oczywiście na golonce gotuje 2 dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Kieloch

    Iza Kieloch , 08.12.2015

    Nie dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Hejnicka

    Anna Hejnicka , 08.12.2015

    Ba ja tam na wigilie pasztet kupuje-polska rzeczywistosc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Bilka-Chądzyńska

    Lucyna Bilka-Chądzyńska , 08.12.2015

    Przecież na tym zdjęciu to nie bigos!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Sonenberg-Ługowska

    Janina Sonenberg-Ługowska , 08.12.2015

    Na wigilię kapustę z grzybami i z grochem a bigos w święta mięso w święta jak zostanie kapusta z grzybami to przesmazam mięso i kiełbasę i łącze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Leszczyńska

    Katarzyna Leszczyńska , 08.12.2015

    Tak jak ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Żarów

    Wiesława Żarów , 08.12.2015

    A ja tylko karp, karpia i z karpiem....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Szuba

    Iwona Szuba , 08.12.2015

    a bedzie to kapusta z miesem czy mieso z kapusta ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Milewska

    Ewa Milewska , 08.12.2015

    O tak bigos musi być :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Steinke

    Grażyna Steinke , 08.12.2015

    Tylko nie majeranek do bigosu (

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piotrowski

    Robert Piotrowski , 08.12.2015

    Spróbujcie dodać kiszonej kapusty pekinskiej ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Ryszka

    Jola Ryszka , 08.12.2015

    Pycha nie robcie smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Lewandowska

    Edyta Lewandowska , 08.12.2015

    Przepis ok prawie taki jak robię ale ta kostka to chyba zbyteczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Pedrycz

    Aneta Pedrycz , 08.12.2015

    Na liscie skladnikow kapusta kiszona a w sposobie przygotowania kwaszona.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos Wielkopolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos WielkopolskiBigos Wielkopolski

Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku osób, w półtorej godziny przygotujesz fantastyczny bigos wielkopolski ze wspaniałym boczkiem, aromatyczną kiełbasą i delikatną karkówką. Zrobienie bigosu nie jest skomplikowane, a smaki różnych mięs połączą się najlepiej, gdy potrawa będzie dochodzić na niewielkim ogniu w garnku o grubym dnie z warstwą smalcu. Poszatkowane białą i kiszoną kapustę gotuj w wywarze z boczku z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodaj pieczeniowe kostki do mięs Knorr. Suszone, namoczone grzyby i śliwki będą niezapomnianym dodatkiem do dania, a efekt końcowy wzmocni intensywny aromat czosnku i ziołowy majeranku. Możesz urozmaicić potrawę małą ilością zasmażki lub wytrawnym winem. Kiedyś słowo „bigosować” oznaczało brać udział w bijatyce, a podstawowym składnikiem bigosu były kawałki ryb. Najsmaczniejszy jest jednak przygotowywany z różnych rodzajów pysznych, kruchych mięs z dużą ilością posiekanej kapusty.