BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty

Autor: Szczygiełek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 kilogram

1 sztuka

1 łyżka

250 gramów

2 sztuki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Witam, mam zamiar przedstawić swój bigos. Musztarda Dijon nada mu znakomity smak. Gotujemy bulion ; 2 litry wody, kość wieprzowa, sól oraz liść laurowy dusimy pod przykryciem 2 godziny. W międzyczasie możemy przygotować składniki , które będą mogły przydać sie potem. Cebule tradycyjnie kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, boczek i kiełbaske równiez w kostkę . No i nasza głowna aktorka tego spektaklu- kapusta kiszona. Przepłukaną dwukrotnie wodą siekamy w miare drobno.

Krok 2

W garnku wcześniej przygotowanym ląduje kapusta, a nastepnie szklanka bulionu, z którego wyjmujemy kości a bulion przelewamy przez sito. Smarzymy na smalcu cebulę, kiedy się zrumieni wrzucamy papryke i boczek. Smażymy dwie minuty. Wrzucamy to do garnka i na tej samej patelni smażymy kiełbasę. I tez dodajemy ją do kapusty. Gotujemy na wolnym ogniu.

Krok 3

Ogólnie bigos gotujemy jeszcze dwa dni . Dziś dodaj jeszcze pieprz, cząber i cukier oraz Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knor. Gotuj codziennie max 1,5 godziny. A potem wystaw w chlodne miejsce. Mozna dodac mięsko z kości wieprzowej. A skóra z boczku bedzie dopełniała smak gotowania bigosu.Wyjmij ją przed podaniem. Mieszaj i podlewaj bulionem aby sie nie przypalił. Ostatniego dnia dodaj przed końcem gotowania resztę składników i gotowe! Smacznego;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Bigos Wielkopolski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej