Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty - przepis | Przepisy.pl pixel

Bigos na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
929 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

390 osób wydrukowało

Pobierz pdf

728 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kapustę gotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym i kostkami Knorr.

Bigos na szybko - Krok 1

Krok 2

Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu i dodaj do kapusty.

Bigos na szybko - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu i dodaj do kapusty.

Bigos na szybko - Krok 3

Krok 4

Pomidory obierz ze skóry, pokrój. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dodaj oba składniki do kapusty.

Bigos na szybko - Krok 4

Krok 5

Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem z kapusty i połącz z kapustą. Dodaj majeranek. Dopraw do smaku pieprzem.

Bigos na szybko - Krok 5
81

Opinie o przepisie

  • Stefan

    Stefan , 15.12.2022

    Tak. Mięso wołowe zastępuję 300 g karkówki wieprzowej pokrojonej w kostkę i przesmażam z boczkiem, dodaję do kapusty razem z garścią moczonych borowików i pokrojoną kiełbasą. Zagęszczam na zasadzie odparowania i 3 łyżkami duszonej cebuli z 2 ząbkami czosnku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Januszewski

    Jaroslaw Januszewski , 25.08.2019

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Line Blue

    Line Blue , 14.10.2017

    gdyby taki bigos dać kozie, nie mogła by się powstrzymać od przeraźliwego bezcenna przez 7 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 13.11.2016

    Zasmażka ! ? - Komunizm w kuchniach się już skończył (pół główki kapusty bez "głąbów kulinarnych " + cebulka wysmażona i mamy gęstość .Bigos je się widelcem ! kapuśniak łyżką - nie mylić !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Żeleńska

    Edyta Żeleńska , 13.11.2016

    Oczywiście nie wszystkich ale w większości tak właśnie jest niestety......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wawrzkowicz

    Roman Wawrzkowicz , 30.12.2015

    Będę robił jutro!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kruzińska

    Agnieszka Kruzińska , 26.10.2014

    Lubie domowy bigosik ,taki jaki robila moja babcia z mieskiem ,pieczarkami i prawdziwymi powidelkami .mniam pycha ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Chmielarek

    Sebastian Chmielarek , 26.10.2014

    Po co psuć wspaniały smak bigosu kostką ? Po co mąka ? No i gdzie grzyby suszone ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński , 26.10.2014

    najlepszy na winie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Śmigielski

    Romek Śmigielski , 26.10.2014

    Smacznegooooooooooooooooo..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wypych

    Marek Wypych , 26.10.2014

    to jest gowno nie bigos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kamiński

    Marek Kamiński , 25.10.2014

    No i kolejny raz Knorr....Fajna darmowa reklama chemii. Już wiemy kto założył tę stronę...Już nie polecam innym, bo nie lubię chemii w jedzeniu...:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wielińska

    Teresa Wielińska , 25.10.2014

    Jeszcze bym dodała suszonego grzybka !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bożena Wojnar

    Anna Bożena Wojnar , 25.10.2014

    mniam mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Grygiel

    Andrzej Grygiel , 25.10.2014

    No baaardzo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Lubszczyk

    Grażyna Lubszczyk , 25.10.2014

    Najlepszy bigos robi moj mąż

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Myron Kostyrko

    Myron Kostyrko , 25.10.2014

    Krzysiu, twój tata robi najlepszy bigos, jaki kiedyś jadłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Filipczak

    Jadwiga Filipczak , 25.10.2014

    Bardzo lubimy rodzinnie bigos.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ozdoba

    Ewa Ozdoba , 25.10.2014

    uwielbiam bigos :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sadowczyk

    Anna Sadowczyk , 25.10.2014

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beate Struzyna

    Beate Struzyna , 25.10.2014

    Jak ja zglodnialam na ten widok.....................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Czarska

    Halina Czarska , 25.10.2014

    mój bigosik jest najpyszniejszy :) mięsiwa,kapusta kiszona,kapusta biała szatkowana,grzyby suszone,cebula podsmażana nie zarumieniona mocno,przyprawy(kminek,majeranek,papryka słodka,ziele angielskie,liść laurowy,przecier pomidorowy,pieprz,sól) studzony i podgrzewany 3-4 dni, paluszki lizać,mniam,mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Cyrta

    Danuta Cyrta , 25.10.2014

    Pychota-mniam,mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Piechaczek

    Mariola Piechaczek , 25.10.2014

    i jabłka i po co bulion co to za wiesniacki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Jaskiewiczduda

    Janina Jaskiewiczduda , 25.10.2014

    a od kiedy do prawdziwego bigosu dodaje się mąke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Dębek

    Bernard Dębek , 25.10.2014

    Zróbcie ten bigos i mnie zaproście....skosztuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek J. Wojciechowski

    Wojtek J. Wojciechowski , 25.10.2014

    Nic nie przebije bigosu mojej żony !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Krzemińska

    Beata Krzemińska , 25.10.2014

    uwielbiam;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kreft

    Tomasz Kreft , 25.10.2014

    Od wczoraj robię !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Bethke

    Krzysztof Bethke , 25.10.2014

    Pokara Ciebie Bog za stresowonie mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos na szybko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos na szybkoBigos na szybko

Jeśli należałoby wskazać danie najbardziej kojarzące się z polskimi upodobaniami kulinarnymi na przestrzeni wieków, taki plebiscyt prawdopodobnie wygrałby bigos. Dlatego też koniecznie trzeba poznać przepis na niego i spróbować go zrobić we własnym domu. Tajemnica tego dania tkwi nie tyle w proporcjach i doborze składników, co również w tak zwanym „przegryzieniu się” potrawy.Mówi się, że bigos powinien się długo gotować i postać przynajmniej dwa dni, żeby miał jak najlepszy smak. Jeśli więc planujesz z jakieś okazji przygotować bigos (na przykład na święta), koniecznie zabierz się za gotowanie na dwa dni przed uroczystością. Znany wszystkim bigos powinien być przygotowany dobrej jakości z kiszonej kapusty. Ważne są również mięsne dodatki. Lepszy efekt osiągniesz, jeśli do garnka wsadzisz kilka rodzajów mięsa. Zwyczajowo potrawę podaje się z kromką chleba lub bułką, ale są też osoby, które jako dodatek do bigosu uznają tylko gotowane ziemniaki.