Kapusta z grochem i boczkiem - przepis: kiszona | Przepisy.pl pixel

Groch z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

300 gramów

2 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz groch poprzedniego dnia, a na drugi dzień ugotuj.

Groch z kapustą - Krok 1

Krok 2

Poszatkowaną kapustę ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem kostek Knorr.

Groch z kapustą - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz, na którym podsmaż pokrojoną podobnie cebulę. Najlepiej użyj do tego dużego rondla.

Groch z kapustą - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną kapustę i groch połącz z podsmażonym boczkiem z cebulką w rondlu.

Groch z kapustą - Krok 4

Krok 5

Dodaj majeranek i powoli duś, aż wszystkie smaki dobrze się połączą, a groch zagęści całą potrawę.

Groch z kapustą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Groch z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybowa potrawka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Groch z kapustąGroch z kapustą

Groch z kapustą jest daniem kuchni polskiej, popularnym w wielu regionach. Najczęściej podaje się go na Wigilię, jako danie postne. W wersji z tego przepisu sugerowany jest dodatek boczku – tak przygotowany groch z kapustą będzie świetnym dodatkiem do dań obiadowych, np. kotleta schabowego z ziemniakami. Jeśli jednak chcesz podać tę potrawę na wigilijny stół, po prostu pomiń boczek. Pamiętaj, że groch trzeba namoczyć – zalej go wodą już dzień wcześniej, a potem gotuj, aż przestanie być twardy, ale nadal będzie w miarę sypki. Będziesz również potrzebować poszatkowanej, kiszonej kapusty, którą należy ugotować w wodzie do miękkości. Świeży wędzony boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż z dodatkiem posiekanej cebuli. Do dużego garnka wrzuć ugotowaną kapustę, groch oraz boczek z cebulą i dokładnie wymieszaj. Całość przypraw szczyptą suszonego majeranku. Duś przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Groch z kapustą podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany natką pietruszki.