
Składniki
1 kilogram
200 gramów
300 gramów
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 łyżeczki
3 sztuki
3 sztuki
150 mililitrów
20 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną wypłukaj w zimnej wodzie dwukrotnie, odsącz i pokrój na drobno wraz z grzybami.

Krok 2
Kapustę i grzyby przełóż do garnka, zalej wodą aby pokryła kapustę, dodaj bulion grzybowy, liść laurowy, ziele angielskie, nasiona jałowca i gotuj pod przykryciem do miękkości około 1h.

Krok 3
Kiełbasę i boczek pokrój w większą kostkę, a śliwki i szalotkę w drobniejszą.

Krok 4
Na patelni rozgrzej olej podsmaż kiełbasę, boczek i szalotkę.

Krok 5
Do kapusty dodaj podsmażone mięso z szalotką, śliwki i wino. Całość duś na wolnym ogniu ok. 1h.


Dobra rada:
Bigos jest najlepszy po 2 dniach, gdy najdzie smakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos z białej kapusty
Jaki jest smak dzieciństwa, który znamy doskonal niezależnie od tego, w jakim rejonie Polski mieszkamy? Oczywiście bigos z kapusty białej! To właśnie dzięki niemu nie tylko w kuchni, ale i w całym domu roznosi się niezapomniany zapach. Dodane do niego mięsa – od gotowanych po wędzone – wręcz rozpływają się w ustach. Nie zapomnij też o tym, by wzbogacić przepis na bigos z białej kapusty o aromatyczne przyprawy, takie jak kminek i majeranek!
Dla kogo?
Gorąca, parująca góra bigosu z białej kapusty to gratka dla wszystkich miłośników polskiej kuchni. Może się stać też jednym z ulubionych rozgrzewających dań wegetariańskich – wystarczy, że zamiast mięs dodasz do niego grzyby lub warzywa, np. paprykę.
Na jaką okazję?
Przepis na bigos tradycyjny z kiszonej i białej kapusty poleca się jako jedno z dwunastu dań na wigilijny stół. Warto go jednak podawać nie tylko od święta, ale i na codzienny rodzinny obiad. Zanim poczęstujesz nim najbliższych, odstaw bigos na kilka chwil, aby składniki przeszły swoim smakiem.
Czy wiesz, że?
Szybki bigos z białej kapusty i kiszonej można zamrozić lub zawekować, żeby móc w każdej chwili po niego sięgnąć. To idealne rozwiązanie, gdy zabraknie pomysłów na obiad lub po prostu, kiedy zechcesz znów przywołać ten niezwykły smak.
Dla urozmaicenia:
Przepis na bigos z kiszonej i białej kapusty spróbuj wykonać jesienią, kiedy masz w zanadrzu świeże grzyby. Bigos z kiszonej i białej kapusty podawaj z różnorodnymi dodatkami – maślanym puree, ziemniakami z koperkiem, kajzerką, a nawet kromką własnoręcznie wypieczonego chleba.