Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim
łatwe
311 osób zapisało

Składniki
400 gramów
4 sztuki
1 opakowanie
500 mililitrów
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki pokrój w cząstki, czosnek i cebulę posiekaj, a kurczaka pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
Podsmaż warzywa na patelni, następnie dodaj mięso. Gdy wszystko zrobi się rumiane, zdejmij składniki na osobny talerzyk.
Krok 3
Na tą samą patelnię wlej śmietankę i dodaj listki z tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Zagotuj sos.
Krok 4
Teraz dodaj z powrotem mięso z cebulą i czosnkiem. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 5
Wymieszaj składniki i nałóż porcje do indywidualnych naczyń do zapiekania.
Krok 6
Z ciasta francuskiego wytnij okrągłe kształty tak, aby zakryć powierzchnię naczynia do zapiekania. Średnica ciasta powinna być o 1 cm większa.
Krok 7
Zagnij ciasto na rantach. Za pomocą pędzla posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz w 180 °C przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim
Jeśli szukasz eleganckiej i efektownej potrawy, dobrą propozycją dla Ciebie będzie danie z mięsem drobiowym, ziołami oraz ciastem francuskim. Kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i tymiankiem przygotujesz dość szybko. Wystarczy podsmażyć warzywa, dodać do nich mięso, a następnie połączyć z sosem śmietanowym z przyprawami. Duszone przez chwilę składniki umieszcza się w niewielkich kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Każde z nich przykrywa się wyciętym z ciasta francuskiego płatem i zapieka do czasu, aż odpowiednio się on zarumieni i delikatnie rozwarstwi. Ciasto francuskie warto posmarować roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miało apetyczny, złoty kolor. Danie serwuje się od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorące. Można udekorować je świeżymi ziołami – gałązką tymianku, rozmarynem lub kolendrą. Potrawkę z kurczaka z tymiankiem pod ciastem francuskim uzupełnij również warzywnym dodatkiem w postaci surówki z kapusty lub sałatki, np. z roszponki i pieczonego buraka. Zobacz przepis na tę wersję kurczaka.