Kurczak pieczony z majerankiem i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce łączymy olej, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Krok 2

Następnego dnia kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i dookoła mięsa układamy pokrojoną cebulę.

Krok 3

Mięso pieczemy w 200 stopniach - 75 minut pod przykryciem i 25 minut bez pokrywki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczonyKurczak pieczony

Masz ochotę na delikatne drobiowe mięso z chrupiącą, pikantną skórką? Przygotuj pieczonego kurczaka w marynacie z oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, słodkiej papryki i majeranku. Aby mięso nabrało intensywnego aromatu, trzymaj je w przygotowanej zalewie przez co najmniej dwadzieścia cztery godziny. Jeśli chcesz pogłębić jeszcze jego smak, możesz przyrządzić więcej marynaty i w trakcie pieczenia podlać nią kilka razy kurczaka. Danie dobrze komponuje się z ziemniakami w różnych postaciach – zarówno z frytkami, pieczonymi ziemniakami jak i z puree. Do mięsa przyda się także warzywny dodatek, najlepiej w postaci sałatki ze świeżych warzyw. Smaczną propozycją jest mieszanka karbowanej sałaty, pomidorów, papryki, ogórka szklarniowego, kukurydzy i czerwonej cebuli, koniecznie skropiona oliwą. Jeśli wolisz warzywa na ciepło, z pieczonym mięsem świetnie sprawdzi się też duszona marchewka z groszkiem. Masz ochotę na dobrze przyprawionego, soczystego kurczaka? Przygotuj go według naszego przepisu!