Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

150 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

150 mililitrów

4 łyżeczki

120 gramów

70 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grubą kostkę, a pieczarki w ósemki.

Krok 2

Do miski wsyp mąkę, dodaj margarynę oraz posiekane zioła. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w dłoniach składniki (kruszonka powinna przypominać małe różyczki kalafiora).

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso. Gdy się zrumieni, dodaj pieczarki.

Krok 4

Fix Knorr rozmieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną. Płyn wlej na patelnię ze smażącymi się składnikami i gotuj 3 minuty.

Krok 5

Przygotowane mięso z grzybami i sosem przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posyp ziołową kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło udekorowaną listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej