Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szparagami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

300 mililitrów

1 łyżeczka

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka wyluzuj z kości i podziel na mniejsze kawałki.

Krok 2

Szparagi pokrój na kawałki, ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki, paprykę w cienkie paski.

Krok 3

W misce wymieszaj zawartość opakowania Fix ze śmietaną, dodaj curry, jajka i wymieszaj.

Krok 4

Do przygotowanego Fixu dodaj mięso oraz rozdrobnione warzywa. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp tartą bułką wymieszaną z serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka Gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kurczakiem i szparagamiZapiekanka z kurczakiem i szparagami

Szparagi dodają serwowanym z nimi daniom delikatności i zarazem charakterystycznego posmaku. Zapieczone z kawałkami mięsa i ziemniakami tworzą potrawę, która nadaje się na codzienny obiad, ale też może stanowić główny punkt menu podczas eleganckiej kolacji. Przyrządzając je w tej wersji, pamiętaj o przyprawach, które dodadzą pozostałym składnikom wyrazistości. Wykorzystaj m.in. curry, które sprawi, że zapiekanka z kurczakiem i szparagami zyska orientalny charakter. Sprawdzi się też świeża kolendra. Posiekaj ją i posyp nią gotowe danie albo dołóż do całości jeszcze przed pieczeniem. Chrupiącą skórkę stworzysz, mieszając bułkę tartą ze startą mozzarellą i posypując nimi zapiekankę. Oprócz papryki, zielonych szparagów i ziemniaków możesz dodać też inne warzywa, np. groszek, zieloną fasolkę i cebulę. Serwuj gotowe danie z surówką z kapusty pekińskiej. Dobrze komponować się będzie również sałatka z pomidorów, świeżej bazylii i mozzarelli. Przygotuj smaczną, delikatną zapiekankę na podstawie tego przepisu!