Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Autor: wiki

ratingratingratingratingrating

3

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżeczki

2 sztuki

4 łyżki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Mieso mielone przyprawiamy do smaku i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone. Wszystko razem dusimy kilka minut

Krok 3

Ryż wraz z podduszonym mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną masła. Dodajemy sos czosnkowy, (można jeszcze wedle uznania doprawić do smaku ziołami lub przyprawą). Wszystko razem mieszamy.

Krok 4

Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku ok. 15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa  z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka jarzynowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej