
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry i gotuj w lekko osolonej wodzie.

Krok 2
Kalafiora pokrój w plastry i dodaj do ziemniaków, gdy te będą półmiękkie. Gotuj jeszcze 2 minuty.

Krok 3
Po tym czasie odlej wodę z garnka. Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką, a następnie dodaj razem ze startym czosnkiem do potrawy. Całość ponownie zagotuj i dokładnie wymieszaj. W przypadku gdy danie będzie za gęste, możesz wlać odrobinę odlanej wcześniej wody.

Krok 4
Całą potrawę przelej do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku, w 180 °C przez 20 minut. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych i ryb.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem
Prosta zapiekanka z ziemniaków i kalafiora to doskonały sposób na wyśmienity obiad, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków – mają być niezbyt twarde i nierozsypujące się, jak np. odmiana irys. Obrane ze skórki kartofle pokrój w cienkie plastry i ugotuj w wodzie, a gdy będą już prawie miękkie, dodaj do nich kalafior podzielony na różyczki. Po chwili z garnka z ziemniakami i kalafiorem odlej wodę. Następnie ze śmietany, startego ząbka czosnku oraz grzybowej przyprawy przygotuj gęsty kremowy sos i dodaj go do warzyw. Dobrym pomysłem będzie posypanie zapiekanki startym żółtym serem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez kilkanaście minut. Tak przyrządzone danie podawaj na gorąco, udekorowane świeżym tymiankiem lub natką pietruszki. Zapiekanka może być dobrym dodatkiem do dań mięsnych, a także pieczonej lub smażonej ryby. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, o czym przekonasz się, jeśli skorzystasz z naszych przepisów. Wypróbuj zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem.