Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżki
300 mililitrów
250 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
450 gramów
1 łyżka
50 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę kroimy na cztery części, wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy minutę. Dodajemy przecier pomidorowy, nerkowce, garam masala, czosnek, chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt. Ponownie miksujemy 2 minuty.
Krok 2
W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Przykręcamy płomień do połowy i przelewamy pastę z malaksera. Smażymy 2 minuty.
Krok 3
Kiedy masa będzie lekko podsmażona, dodajemy do niej połowę posiekanej pietruszki, rodzynki oraz kawałki mięsa i podrumieniamy minutę. Dodajemy grzyby, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 4
Przykrywamy i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Sprawdzamy czy kurczak jest miękki a sos odpowiednio gęsty. W razie potrzeby smażymy jeszcze chwilę i przekładamy na półmisek. Przybieramy pozostałą pietruszką. Danie podajemy najlepiej z ryżem.
Krok 5
Ja osobiście przyrządzam ryż z mieszanką przypraw Pilau (kumin, cynamon, czarny pieprz, kardamon, czosnek, goździki) przywiezioną z plantacji przypraw na Zanzibarze. Mieszankę przypraw można w łatwy sposób zrobić samemu. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę średnią cebulę i trochę startego imbiru. Kiedy składniki się przyrumienią wsypujemy 2 łyżki naszej mieszanki Pilau. Po chwili poczujecie zapach Zanzibaru :) Następnie dodajemy dwa woreczki wcześniej ugotowanego ryżu (najlepiej długoziarnistego), dodajemy 2 łyżki wody i wszystko przez dobrą chwilę podsmażamy. I gotowe :)

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej