
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
5 sztuk
1 pęczek
300 gramów
100 mililitrów
3 ziarna
4 ziarna
2 sztuki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Porcję rosołową i włoszczyznę zalej 2 l wody. Doprowadź wywar do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut.

Krok 2
Grzyby i obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 15 minut.

Krok 3
Sos Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Całość ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zupę dodatkowo można doprawić odrobiną majeranku.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa borowikowa
Kremowa zupa borowikowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Podczas jej gotowania cudowny zapach grzybów unosi się w całym domu. Borowik szlachetny, nazywany również prawdziwkiem lub grzybem sprawiedliwym, należy do jednych z najcenniejszych grzybów jadalnych występujących w polskich lasach. Wychwalany jest przez kucharzy i smakoszy zarówno ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, jak i niepowtarzalny aromat. W sezonie warto wybrać się do lasu i przyrządzić kremową zupę ze świeżych, własnoręcznie zebranych borowików. Równie dobrze jednak możesz wykorzystać grzyby suszone lub mrożone. Przepis możesz lekko zmodyfikować – na przykład zastępując ziemniaki makaronem łazankowym lub lanymi kluskami. Zupa dobrze smakować będzie również z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przed podaniem pamiętaj, aby posypać ją posiekaną zieleniną.