Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
3 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na 8 części .
Krok 2
Przygotować marynatę z oleju, roztartej kostki bulionowej Knorr, pieprzu, miodu.
Krok 3
Natrzeć kawałki kurczaka i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
Krok 4
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Połowę różowego pieprzu rozgnieść w moździerzu i wsypać koło kurczaka. Skropić mięso kilkoma łyżkami wody.
Krok 5
Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 180 *C. Piec 45 minut od chwili ustawienia się temperatury. Odkryć naczynie. Do sosu z pieczenia dodać masło, pokrojoną w drobną kostkę marynowaną paprykę, resztę marynowanego pieprzu, rozkruszoną mini kostkę Pietruszka i piec jeszcze 10 minut.
Krok 6
Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej