placki ziemniaczane z sosem gulaszowym
średnie
121 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 kilogram
2 sztuki
2 łyżeczki
3 łyżki
2 sztuki
500 gramów
2 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć na drobnej tarce. Przyprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżeczki maggi. Wbić 2 jajka i zagęścić dwiema łyżkami mąki. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
Krok 2
Sos gulaszowy - Pokroić mięso w kostkę. Smażyć, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Zalać dwiema szklankami wody i gotować, aż mięso będzie miękkie. Dodać kostkę knorr, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać 2 łyżki śmietany i zagęścić mąką.
Krok 3
Podawać z surówką lub ogórkiem kiszonym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
placki ziemniaczane z sosem gulaszowym
Placki ziemniaczane chyba dla nikogo nie stanowią kulinarnej nowinki. W Polsce przygotowywane są na różne sposoby, w tym na słodko, z cukrem. Nasza propozycja na dziś to placki ziemniaczane z sosem gulaszowym, które spełnią oczekiwania każdego miłośnika mięsnych potraw. Idealnie nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale także na domowe przyjęcie. Macie gwarancję, że posmakują każdemu, ponieważ trudno w Polsce znaleźć osobę, która nie lubi placków ziemniaczanych! Przygotujcie zatem tarkę, kilka składników i zacznijcie przygotowania do prawdziwej kulinarnej uczty, w tradycyjnym stylu. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego! Przede wszystkim dla zwolenników chrupiących placków ziemniaczanych, zestawionych z aromatycznym, mięsnym sosem.
Na jaką okazję?
Danie polecamy przede wszystkim na obiad.
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane to nazwa stosowana powszechnie, którą znają chyba wszyscy. Występują jednak regionalizmy, szczególnie w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach. Tam, potrawę tę określa się jako plendze, plindze lub plyndze.
Dla urozmaicenia:
Sos gulaszowy do placków ziemniaczanych możesz przygotować także z mięsa drobiowego.