
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
400 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Obtaczamy w soli, pieprzu i słodkiej papryce, łączymy z delikatem Knorr. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory razem z serkiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 2
Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion (przygotowany z litra wody i Rosołu drobiowo-wołowego Knorr) - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy pomidory z puszki.
Krok 3
Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem podsmażonym z suszonymi pomidorami, mini kostkami bazyliowymi oraz łyżką masła. Posypujemy startym parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej