Cukinia w stylu śródziemnomorskim - przepis | Przepisy.pl pixel

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

346

heart
935 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9759 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

50 dekagramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj oregano i bazylię.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 350 ml wody i żeby farsz był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Dodaj kaszę i wymieszaj.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C na 10 minut. Podawaj na ciepło.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej cukinii możesz przygotować dip z kwaśnej śmietany, np. ze szczypiorem. Pierś z kurczaka zamień na zieloną, brązową lub czarną soczewicę (ugotowaną lub z puszki).

10

Opinie o przepisie

  • Damianek

    Damianek , 13.06.2024

    180°C / 10 minut to zdecydowanie za krótko. Cukinia jest twarda i nieprzyjemna w jedzeniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Yvonne Gnypp

    Yvonne Gnypp , 17.08.2022

    @Yvonne Gnyp to jest cukinia, a nie indyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Syla

    Sylwia Syla , 24.07.2019

    cudowny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wielgus

    Andrzej Wielgus , 02.10.2016

    Smaczne palce lizac a czas zaoszczedzony w kuchni mozna przyjemniej spozytkowac w innym pomieszczeniu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Jablonska

    Martyna Jablonska , 06.09.2016

    Trzeba spróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Zmudzinska

    Kasia Zmudzinska , 06.09.2016

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Jablonska

    Martyna Jablonska , 06.09.2016

    Kasia Zmudzinska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yvonne Gnyp

    Yvonne Gnyp , 21.11.2015

    indyk

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEOCukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO

Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. Dzięki miękkiemu miąższowi łatwo ją wydrążyć, a skórka po upieczeniu staje się delikatna. Do zapiekanej cukinii po włosku wybierz nieduże okazy warzyw, aby przekrojone na pół stworzyły porcje mieszczące się w naczyniu żaroodpornym. Do przygotowania farszu użyj kaszy pęczak i piersi z kurczaka. Mięso podsmaż na oliwie wraz z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadadzą mu charakterystycznego słodkawego smaku. Pod koniec smażenia dopraw wszystko oregano i bazylią. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, do garnka dołącz także przygotowany wcześniej sos – po kilku minutach całość zgęstnieje. Nakładaj farsz do rozciętych i wydrążonych połówek cukinii, posyp je startym serem, a jeśli chcesz wzmocnić smak dania, wybierz jeden z wyrazistych gatunków, np. parmezan. Już po ok. 10 minutach zapiekania danie jest gotowe. Dobrze skomponuje się z nim sos na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem szczypiorku. Koniecznie wypróbuj!