Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO
łatwe
9759 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
6 sztuk
1 sztuka
50 dekagramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Krok 2
Mięso, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj oregano i bazylię.

Krok 3
Do garnka wlej 350 ml wody i żeby farsz był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Dodaj kaszę i wymieszaj.

Krok 4
Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5
Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C na 10 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Do takiej cukinii możesz przygotować dip z kwaśnej śmietany, np. ze szczypiorem. Pierś z kurczaka zamień na zieloną, brązową lub czarną soczewicę (ugotowaną lub z puszki).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO
Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. Dzięki miękkiemu miąższowi łatwo ją wydrążyć, a skórka po upieczeniu staje się delikatna. Do zapiekanej cukinii po włosku wybierz nieduże okazy warzyw, aby przekrojone na pół stworzyły porcje mieszczące się w naczyniu żaroodpornym. Do przygotowania farszu użyj kaszy pęczak i piersi z kurczaka. Mięso podsmaż na oliwie wraz z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadadzą mu charakterystycznego słodkawego smaku. Pod koniec smażenia dopraw wszystko oregano i bazylią. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, do garnka dołącz także przygotowany wcześniej sos – po kilku minutach całość zgęstnieje. Nakładaj farsz do rozciętych i wydrążonych połówek cukinii, posyp je startym serem, a jeśli chcesz wzmocnić smak dania, wybierz jeden z wyrazistych gatunków, np. parmezan. Już po ok. 10 minutach zapiekania danie jest gotowe. Dobrze skomponuje się z nim sos na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem szczypiorku. Koniecznie wypróbuj!