Faszerowany bakłażan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowany bakłażan

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

336 osób wydrukowało

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżeczka

150 mililitrów

150 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekroić na pół, oprószyć solą i odstawić na 25 minut. Po tym czasie warzywa wypłukać pod bieżącą wodą usuwając całą sól. Bakłażany odcisnąć wysuszając w papierowym ręczniku.

Faszerowany bakłażan - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone połączyć z pokrojona w kosteczkę cebulą, roztartym czosnkiem, pokrojoną w drobną kosteczkę ostrą papryką chilli, z połową posiekanej natki kolendry i pietruszki, mielonymi ziarnami kolendry i kminu.

Faszerowany bakłażan - Krok 2

Krok 3

Wymieszać i dodać do smaku przyprawę do mięs. Gotowy farsz ułożyć na bakłażanach.

Faszerowany bakłażan - Krok 3

Krok 4

W misce pomieszać majonez, śmietanę, pozostałą część kolendry i pietruszki, dodać sok z cytryny. Połowę powstałego sosu polać po wierzchu mięso i posypać serem.

Faszerowany bakłażan - Krok 4

Krok 5

Całość wstawić na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Bakłażany podawać z pozostałym sosem.

Faszerowany bakłażan - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa i sosu obok kolendry i pietruszki można dodać kilka listków mięty.

2

Opinie o przepisie

  • Janusz Czereśniak Janusz Czereśniak

    Janusz Czereśniak Janusz Czereśniak , 21.05.2019

    Skąd czas 15 min. skoro na początku bakłażan musi leżeć w soli 30 min., a na koniec muszę wszystko piec 30 min ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowany bakłażanFaszerowany bakłażan

Bakłażany przekroić na pół, oprószyć solą i odstawić na 25 minut. Po tym czasie warzywa wypłukać pod bieżącą wodą usuwając całą sól. Bakłażany odcisnąć wysuszając w papierowym ręczniku.