
Składniki
500 gramów
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
300 gramów
1 litr
1 sztuka
0.5 pęczka
500 mililitrów
0.5 łyżki
1 szczypta
5 łyżek
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę opłucz na sitku, następnie lekko osusz i podsmaż w rondlu na oleju.

Krok 2
Po chwili wlej bulion tak, aby zakrył kaszę na ok. 1,5 cm. Gotuj powoli, aż kasza wchłonie większość płynu. Następnie przykryj rondel przykrywką i odstaw na 10 minut.

Krok 3
Masę mieloną wymieszaj z odciśniętą bułką, jajkiem i dopraw solą i pieprzem. Następnie uformuj małe kulki – pulpeciki.

Krok 4
Pulpeciki obtocz w mące i obsmaż na patelni, aż zrobią się rumiane.

Krok 5
Na drugiej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w cząstki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę papryki, aby również się przesmażyła.

Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię.

Krok 7
Dodaj pulpeciki i całość duś ok. 10 minut. Gotowe pulpeciki z gęstym sosem podawaj z kaszą jęczmienną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza jęczmienna z pulpecikami
Kasza jęczmienna to królowa polskich kasz. Jest najpopularniejszą ich odmianą, jedzoną niemal w każdym domu. Zastępuje ziemniaki, ryż, może być dodatkiem do zup i sałatek. Daniem głównym podawanym najczęściej z kaszą jęczmienną są pulpety z drobiowego mięsa mielonego. Aby kasza lepiej smakowała, warto podsmażyć ją chwilę na oleju. Po ugotowaniu kaszę należy odstawić, by mogła spęcznieć. Tak przygotowana kasza będzie świetnym uzupełnieniem dla pulpetów. Pulpety przygotowuj jak klasyczne mielone, z jajkiem i bułką tartą. Następnie zwilżoną dłonią formuj mięsne kulki, które później podsmażysz na złoto. Pulpety z kaszą będą się idealnie komponować z grillowanymi pieczarkami, duszonymi w sosie. Jeśli chcesz, możesz do niego dorzucić też wcześniej namoczone, suszone grzyby leśne np. borowiki lub podgrzybki. Pulpety dobrze jest podać z surówką z marchewki lub kiszoną kapustą.