Burger po góralsku z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burger po góralsku z żurawiną

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 plastry

3 listków

3 sztuki

20 gramów

20 mililitrów

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę drobno posiekaj i połącz w głębokiej misce z mięsem, fixem Knorr oraz wodą.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Z powstałej masy uformuj burgery o średnicy bułki i grubości 1 cm. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety po 4 min z każdej strony.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Bułki posmaruj masłem i zapiecz przez 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu spodnią część bułki posmaruj konfiturą żurawinową, następnie połóż sałatę, mięso i wędzony ser.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 4

Krok 5

Całość przykryj wierzchnią częścią bułki posmarowaną majonezem. Podawaj z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami.

Burger po góralsku z żurawiną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do majonezu możesz dodać papryczkę chili. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger po góralsku z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger po góralsku z żurawinąBurger po góralsku z żurawiną

Burgery kojarzone są jednoznacznie z kuchnią amerykańską. Zazwyczaj soczysta wołowina łączona jest z piklami, zieloną sałatą i bekonem. A gdyby tak zestawić to danie z inspiracjami kuchnią góralską? Kompozycja może brzmieć zaskakująco, ale idziemy o zakład, że burger z żurawiną oczaruje twoje podniebienie już po pierwszym gryzie.

Dla kogo?

Burger po góralsku to świetny wybór dla kucharzy, którzy nie boją się mieszać i kombinować. Wybitny smak połączenia wołowego mięsa z kiszoną kapustą, żurawiną oraz wędzonym serem będzie najlepszą nagrodą za odwagę.

Na jaką okazję?

Zaproponuj nietypowego, góralskiego burgera gościom, których zaprosisz na kolację. Doskonale sprawdzi się na zimowych imprezach – przyjęciu sylwestrowym albo karnawałowym balu.

Czy wiesz, że?

W sezonie letnim burgery z żurawiną spróbuj przygotować na grillu podczas spotkania w ogrodzie.

Dla urozmaicenia:

Dodatek wędzonego boczku do hamburgera z żurawiną ucieszy wszystkich fanów solidnych mięsnych posiłków.