Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
750 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

688 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

4 plastry

4 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

6 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w piórka, przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj cukier oraz ocet balsamiczny. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 1

Krok 2

Mięso oczyść z błon, następnie zmiel w maszynce. Dodaj do mięsa przyprawę Knorr, posiekaną natkę, musztardę, pieprz oraz pokruszony ser. Wyrób jednolitą masę i uformuj 8 płaskich burgerów.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 2

Krok 3

Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony. Zielony pieprz z grubsza przesiekaj nożem, wymieszaj go z majonezem. Na grillu opiecz bułki a następnie posmaruj je powstałym sosem.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 3

Krok 4

Na 4 burgery połóż plasterki żółtego sera, aby się roztopił. Na pozostałe 4 nałóż porcję cebulowej konfitury.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 4

Krok 5

Na bułkę połóż liść sałaty, następnie połóż burgera z konfiturą i przykryj burgerem z roztopionym serem. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Gotowe hamburgery możesz spiąć długą wykałaczką. Podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.

Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do mięsnej masy posiekana papryczkę chilli.

17

Opinie o przepisie

  • Pawel Piotr Kurowski

    Pawel Piotr Kurowski , 20.12.2020

    Ciekawy przepis ale gdzie jest ten ser ! Przepis jest z niebieskim serem plesniowym a w opisie co ser żółty!!! Super.Czy to ktoś czyta przed przygotowaniem???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal , 23.05.2016

    Mniammmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dynia

    Agnieszka Dynia , 16.05.2016

    Fuj fast foodom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Soboczynska

    Krystyna Soboczynska , 28.04.2016

    Po prostu mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Lena

    Magda Lena , 28.04.2016

    spróbujcie z burakiem i kiwi jami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Dańkowski

    Janusz Dańkowski , 27.04.2016

    Czy to zjadliwe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mstr Pietro

    Mstr Pietro , 27.04.2016

    czy to prom?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Mazur

    Stanislaw Mazur , 27.04.2016

    muj tato zawsze mowil ze cos takiego biskup by zjadl. ja niestety tylko moge popatrzec. dalej bez komentarza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zawadzki

    Tomasz Zawadzki , 27.04.2016

    Zjem Cię ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Rusin

    Waldemar Rusin , 27.04.2016

    Ino to żarcie w glowie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ludwika Tyrańska

    Ludwika Tyrańska , 27.04.2016

    nigdy nie jadłam ale domyślam się że są pyszne, tylko po co takie piętrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teodor Konopka

    Teodor Konopka , 27.04.2016

    Mnie uczono, że jeśli kanapka (lub inna podobna potrawa) jest większa niż otwarte usta, a człowiek mimo to to je - to nie je - a żre. A żre zazwyczaj zwierzę. Już nie wymienię które.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 27.04.2016

    idę po produkty to musi być pychotka dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Leśniak

    Jerzy Leśniak , 27.04.2016

    nadal ta sama wartość.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Furman

    Marzena Furman , 27.04.2016

    Pyszne sa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Napi

    Hubert Napi , 20.03.2016

    Mistrzostwo !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuliAromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli

Amerykańską kuchnię uwielbiają niemal wszyscy. Soczyste steki, aromatyczne żeberka oraz wszechobecne frytki zdobywają zwolenników w każdym wieku. Jednym z kluczowych dań, które podbiło kulinarne serca ludzi na całym świecie, są burgery. Dziś chcemy wam zaproponować przepis na burger z konfiturą z czerwonej cebuli, który w pełni odzwierciedla amerykański styl i smak. Surowa czerwona cebula do burgera została zastąpiona aromatyczną konfiturą, którą bez trudu przygotujecie samodzielnie. Dodatek ten możecie także wykorzystać do innych dań mięsnych – sprawdzi się zawsze, dodając potrawom oryginalnego ostro – słodkiego smaku.

Dla kogo?

Burger z serem pleśniowym jest daniem przede wszystkim dla zwolenników potraw amerykańskich.

Na jaką okazję?

Burger jest doskonałą propozycją na obiad oraz na kolację. Sos z czerwonej cebuli do hamburgerów możecie wykorzystać także podczas imprezy, serwując go do innych mięs lub wędlin.

Czy wiesz, że?

Konfitura z cebuli do burgerów przygotowywana jest z warzywa odmiany red baron. To cebula charakteryzująca się nie tylko fioletowym kolorem, ale także łagodniejszym smakiem, niż tradycyjna cebula. W dzisiejszej kuchni spotykana jest najczęściej jako warzywo świeże, wykorzystywane między innymi w sałatkach.

Dla urozmaicenia:

Danie serwuj tradycyjnie z frytkami i sałatką colesław.