Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli
średnie
688 osób zapisało

Składniki
700 gramów
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
4 plastry
4 sztuki
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
6 sztuk
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w piórka, przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj cukier oraz ocet balsamiczny. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.

Krok 2
Mięso oczyść z błon, następnie zmiel w maszynce. Dodaj do mięsa przyprawę Knorr, posiekaną natkę, musztardę, pieprz oraz pokruszony ser. Wyrób jednolitą masę i uformuj 8 płaskich burgerów.

Krok 3
Uformowane kotlety smaż na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony. Zielony pieprz z grubsza przesiekaj nożem, wymieszaj go z majonezem. Na grillu opiecz bułki a następnie posmaruj je powstałym sosem.

Krok 4
Na 4 burgery połóż plasterki żółtego sera, aby się roztopił. Na pozostałe 4 nałóż porcję cebulowej konfitury.

Krok 5
Na bułkę połóż liść sałaty, następnie połóż burgera z konfiturą i przykryj burgerem z roztopionym serem. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Gotowe hamburgery możesz spiąć długą wykałaczką. Podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do mięsnej masy posiekana papryczkę chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli
Amerykańską kuchnię uwielbiają niemal wszyscy. Soczyste steki, aromatyczne żeberka oraz wszechobecne frytki zdobywają zwolenników w każdym wieku. Jednym z kluczowych dań, które podbiło kulinarne serca ludzi na całym świecie, są burgery. Dziś chcemy wam zaproponować przepis na burger z konfiturą z czerwonej cebuli, który w pełni odzwierciedla amerykański styl i smak. Surowa czerwona cebula do burgera została zastąpiona aromatyczną konfiturą, którą bez trudu przygotujecie samodzielnie. Dodatek ten możecie także wykorzystać do innych dań mięsnych – sprawdzi się zawsze, dodając potrawom oryginalnego ostro – słodkiego smaku.
Dla kogo?
Burger z serem pleśniowym jest daniem przede wszystkim dla zwolenników potraw amerykańskich.
Na jaką okazję?
Burger jest doskonałą propozycją na obiad oraz na kolację. Sos z czerwonej cebuli do hamburgerów możecie wykorzystać także podczas imprezy, serwując go do innych mięs lub wędlin.
Czy wiesz, że?
Konfitura z cebuli do burgerów przygotowywana jest z warzywa odmiany red baron. To cebula charakteryzująca się nie tylko fioletowym kolorem, ale także łagodniejszym smakiem, niż tradycyjna cebula. W dzisiejszej kuchni spotykana jest najczęściej jako warzywo świeże, wykorzystywane między innymi w sałatkach.
Dla urozmaicenia:
Danie serwuj tradycyjnie z frytkami i sałatką colesław.