Burgery z indyka - przepis domowy z mielonego | Przepisy.pl pixel

Hamburgery z indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
438 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

4 plastry

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę – przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Hamburgery z indyka - Krok 1

Krok 2

Mięso z indyka zmiel w maszynce. Do mielonego mięsa dodaj przyprawę Knorr, boczek z cebulą oraz uprażone pestki i posiekaną natkę.

Hamburgery z indyka - Krok 2

Krok 3

Z mięsnej masy uformuj 4 płaski burgery a następnie smaż je na rozgrzanym grillu ok. 10 minut przewracając co jakiś czas. Na chwilę przed końcem smażenia połóż na każdej porcji plaster sera.

Hamburgery z indyka - Krok 3

Krok 4

W tym sam czasie opiecz przekrojone na połówki bułki i posmaruj każdą z nich sosem Hellmann's Samba.

Hamburgery z indyka - Krok 4

Krok 5

Następnie na każdej bułce połóż burgera oraz przygotowane dodatki. Wierzch przykryj pozostałą bułką. Hamburgery zepnij długą wykałaczką lub szpadką i podawaj.

Hamburgery z indyka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz w domu kiełków słonecznika możesz użyć zwykłej sałaty.

3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Pietrzyk

    Katarzyna Pietrzyk , 23.09.2017

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 01.05.2016

    Przedewszystkim te domowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 01.05.2016

    Hamburgery zawsze sa dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hamburgery z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hamburgery z indykaHamburgery z indyka

Klasyczne burgery wołowe to popularne danie z grilla. Dla odmiany przygotuj tę znaną potrawę z wykorzystaniem delikatnego mięsa indyczego. Aby miało wyrazistszy smak, wzbogać przepis na burgery z indyka  dodatkiem wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego z cebulką. Burgery z mięsa mielonego z indyka szybko staną się twoim daniem popisowym, a bliscy nie będą mogli doczekać się pory posiłku, niecierpliwie zaglądając do kuchni lub podchodząc do rusztu.

Dla kogo?

Domowe burgery z indyka zadowolą wszystkich miłośników mięsa drobiowego. Przekonasz się, że ten klasyk amerykańskiej kuchni świetnie prezentuje się nie tylko z wołowiną. Chcesz nadać swoim hamburgerom z indyka niepowtarzalnego charakteru? Mięso zmiel w maszynce i połącz z posiekaną natką pietruszki, skwarkami oraz uprażonymi pestkami słonecznika, dzięki którym burgery będą chrupkie. 

Na jaką okazję?

Z mięsnej masy uformuj okrągłe, płaskie kotlety i grilluj je z obu stron do momentu, aż się zrumienią. Pod koniec smażenia na każdym burgerze połóż plaster sera cheddar, aby się roztopił. Opiecz przekrojone bułki hamburgerowe na grillu, po czym wnętrze każdej połówki posmaruj sosem samba, który w składzie ma m.in. paprykę i czosnek. Tak przyrządzone burgery z indyka zaproponuj gościom, którzy wpadli na twoje ogrodowe przyjęcie. Pogoda nie sprzyja? Użyj grilla elektrycznego i dalej baw się do woli!

Czy wiesz, że?

Burgery z mięsa z indyka są już prawie gotowe. Mięsne kotlety umieść w bułce i uzupełnij kanapkę dodatkami: plastrami czerwonej cebuli, ogórka konserwowego i pomidorów oraz kiełkami słonecznika. Na koniec hamburgery z indyka zepnij wykałaczką lub drewnianą szpadką, by ułatwić ich jedzenie. 

Dla urozmaicenia:

Na tym przepis na burgery z indyka nie musi się kończyć. Popuść wodze fantazji! Hamburger z indyka może świetnie smakować także z sosem tzatziki. W takim wariancie nie zapomnij o pokruszeniu sera feta. Przekonaj się, jak  pyszne mogą być domowe burgery z mięsa z indyka.