Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku
łatwe
623 osoby zapisały

Składniki
8 sztuk
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki umyj i osusz. Następnie wyluzuj z kości i ścięgien. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Papryki oraz cebule pokrój w 2 cm wielkości kawałki.

Krok 3
W misce umieść oliwki, czosnek, oliwę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Krok 4
Kolendrę upraż na suchej patelni i dodaj do marynaty. Kawałki mięsa obtocz w powstałej paście, a następnie nabijaj na patyki na przemian z warzywami.

Krok 5
Tak przygotowane szaszłyki kładź na rozgrzanym grillu i piecz przez 15 minut obracając co jakiś czas. Gotowe skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem Hellmann's Sweet&Sour.


Dobra rada:
Patyki do szaszłyków namocz przed grillowanie w wodzie, dzięki temu a nie będą się palić na grillu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku
Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsku. Do ich przyrządzenia użyj pałek drobiowych. Ich mięso jest delikatne, dzięki czemu – pokrojone na niewielkie kawałki – szybko się upiecze. Aby danie nie tylko dobrze smakowało, ale także apetycznie wyglądało, wykorzystaj papryki w różnych kolorach. Oprócz barw, papryka czerwona i zielona różnią się także nieco smakiem. Zielona odmiana jest bardziej gorzka i mniej soczysta, natomiast czerwona nada potrawie słodki posmak – obydwie wersje świetnie skomponują się z grillowanym kurczakiem. Całość uzyska odpowiedni efekt dzięki marynacie, którą przygotujesz na bazie oliwy, z dodatkiem czosnku, oliwek i przypraw. Wszystkie składniki zmiksuj, aż utworzą masę o gładkiej konsystencji, i dodaj do niej uprażone ziarna kolendry (dzięki prażeniu nabiorą wyrazistszego smaku). Obtocz kawałki mięsa w marynacie i nabij przygotowane składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki podawaj skropione sokiem z limonki, z dodatkiem sosu czosnkowego.