Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
746 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

623 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki umyj i osusz. Następnie wyluzuj z kości i ścięgien. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 1

Krok 2

Papryki oraz cebule pokrój w 2 cm wielkości kawałki.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 2

Krok 3

W misce umieść oliwki, czosnek, oliwę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 3

Krok 4

Kolendrę upraż na suchej patelni i dodaj do marynaty. Kawałki mięsa obtocz w powstałej paście, a następnie nabijaj na patyki na przemian z warzywami.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane szaszłyki kładź na rozgrzanym grillu i piecz przez 15 minut obracając co jakiś czas. Gotowe skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem Hellmann's Sweet&Sour.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Patyki do szaszłyków namocz przed grillowanie w wodzie, dzięki temu a nie będą się palić na grillu.

17

Opinie o przepisie

  • Beata Skuza

    Beata Skuza , 01.05.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Garden Bar

    Garden Bar , 04.05.2015

    Prosto na ruszt :)!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Filipkowski

    Janusz Filipkowski , 03.05.2015

    Z miłą chęcią...- czekam na sponsorów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Piątkowska

    Cecylia Piątkowska , 03.05.2015

    SMACZNEGO B-)<3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Osmanski

    Mariusz Osmanski , 03.05.2015

    A jest taki cha cha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak , 02.05.2015

    Mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Malicka

    Regina Malicka , 02.05.2015

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek , 02.05.2015

    Ay ay ay Puerto Rico

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Małgorzata Głuch

    Stanisław Małgorzata Głuch , 02.05.2015

    ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Wróblewski

    Ryszard Wróblewski , 02.05.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Cuellar Tarczewska

    Alicja Cuellar Tarczewska , 02.05.2015

    mam codziennie taką podróż :) meksykański mąż świetnie gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Nikodem

    Mirosław Nikodem , 02.05.2015

    smacznego ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Michael

    Michał Michael , 02.05.2015

    Wooooo...takie klimaty lubię :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kolinska

    Helena Kolinska , 02.05.2015

    Przyszłam z kijków głodna czy moge się poczestowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Baran

    Ryszard Baran , 02.05.2015

    O tak jestem za tym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Śpilkowska

    Barbara Śpilkowska , 02.05.2015

    TO KIEDY LECIMY ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gliksman

    Basia Gliksman , 02.05.2015

    pycha....sezon otwarty ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku

Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsku. Do ich przyrządzenia użyj pałek drobiowych. Ich mięso jest delikatne, dzięki czemu – pokrojone na niewielkie kawałki – szybko się upiecze. Aby danie nie tylko dobrze smakowało, ale także apetycznie wyglądało, wykorzystaj papryki w różnych kolorach. Oprócz barw, papryka czerwona i zielona różnią się także nieco smakiem. Zielona odmiana jest bardziej gorzka i mniej soczysta, natomiast czerwona nada potrawie słodki posmak – obydwie wersje świetnie skomponują się z grillowanym kurczakiem. Całość uzyska odpowiedni efekt dzięki marynacie, którą przygotujesz na bazie oliwy, z dodatkiem czosnku, oliwek i przypraw. Wszystkie składniki zmiksuj, aż utworzą masę o gładkiej konsystencji, i dodaj do niej uprażone ziarna kolendry (dzięki prażeniu nabiorą wyrazistszego smaku). Obtocz kawałki mięsa w marynacie i nabij przygotowane składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki podawaj skropione sokiem z limonki, z dodatkiem sosu czosnkowego.