
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
8 łyżek
50 mililitrów
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaki umyj, osusz i skrop oliwą, a następnie obsmaż z obu stron na grillowej patelni.
Krok 2
Obsmażone mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Przyprawę Knorr wymieszaj z ketchupem, colą oraz cukrem i dodaj do rękawa.
Krok 3
Rękaw zepnij spinką i całą jego zawartość dokładnie wymieszaj, potrząsając woreczkiem. Następnie umieść go w nagrzanym do 180 °C piekarniku na 50 minut.
Krok 4
Po tym czasie woreczek rozetnij i dopiecz mięso jeszcze przez 10 minut. Gotowe kurczaki podawaj z warzywami lub chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marynowany kurczak z grilla zimową porą
Chociaż dania z grilla kojarzą się głównie z ciepłymi miesiącami, możesz przyrządzać je także w chłodniejsze dni. Dzięki grillowej patelni łatwo uzyskasz efekt podobny do tego, którą daje przygotowanie potraw na grillu ogrodowym. Wybierz średniej wielkości udka z kurczaka, które przed podsmażeniem skrop oliwą. Odpowiedni smak mięsa uzyskasz dzięki przygotowaniu zalewy na bazie ketchupu oraz coli. Aby kawałki kurczaka były pokryte marynatą w całości, użyj woreczków przeznaczonych do pieczenia – dzięki nim przygotujesz danie bez specjalnych naczyń żaroodpornych. Włóż do nich podsmażone mięso oraz wszystkie składniki marynaty, po czym zamknij woreczki i dokładnie wymieszaj ich zawartość. Tak przygotowane porcje zapiekaj w piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Żeby uzyskać efekt chrupiącej, aromatycznej skórki, pod koniec pieczenia, na chwilę przed wyciągnięciem potrawy, rozetnij woreczki. Przyrządź marynowanego kurczaka z naszego przepisu i przekonaj się, że możesz zaserwować znakomite grillowane dania o każdej porze roku.