Golonko w piwie z szybkowara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonko w piwie z szybkowara

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

37

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 litr

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 litr

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki oczyścić umyć. Włożyć do szybkowara razem z obranymi warzywami. Zalać piwem i wodą, tak aby mięso było prawie przykryte. Dodać liść laurowy, pieprz, ziele, sól, delikat, kostkę bulionową.

Krok 2

Zamknąć szybkowar, gotować pod ciśnieniem od pyknięcia "'dzyndzelka" ok 45 minut. Wyłączyć, poczekać aż ciśnienie opadnie, wyjąc i podawać z musztardą i chlebem.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonko w piwie z szybkowara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonko w piwie z szybkowaraGolonko w piwie z szybkowara

Golonka to niezwykle smaczne, ale i wymagające danie. Jeśli jednak masz pod ręką szybkowar, możesz przygotować je dużo łatwiej i szybciej, nie tracąc przy tym nic z wyrazistego smaku mięsa. Wystarczy, że umieścisz golonkę i pokrojone warzywa – pietruszkę oraz marchew – w szybkowarze, zalejesz je piwem i wodą, a następnie dodasz przyprawy. Po czterdziestu pięciu minutach mięso będzie gotowe, bez długiego marynowania i podlewania wywarem. Do tak przyrządzonej golonki w piwie możesz dołączyć swoje ulubione dodatki – pieczone ziemniaczki, warzywne puree, soczewicę z grzybami albo gotowaną mieszankę warzyw. Dobrze będą się z nią komponować także świeże warzywa. Jeśli planujesz podać potrawę podczas uroczystej kolacji, ułóż mięso na półmisku. Jako dekorację poukładaj wokół plastry pomidorów i ogórków oraz liście sałaty. Przydadzą się też sosy, które w niewielkich miseczkach możesz umieścić obok siebie (np. musztardowy, chrzanowy lub jogurtowo-ziołowy). Jeśli masz więcej czasu, przygotuj zasmażaną kapustę z grzybami lub buraczki. W takim otoczeniu danie na pewno będzie smakowało znakomicie i przypadnie do gustu Twoim gościom oraz domownikom. Przygotuj je według naszego przepisu!