
Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
3 łyżki
100 gramów
100 mililitrów
500 gramów
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
50 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze porcje, po trzy kostki, umyj, wysusz, dobrze natrzyj przyprawą do mięs, oprósz mąką, obsmaż dokładnie w garnku z obu stron.

Krok 2
Żeberka przełóż na bok, w tym samym garnku przesmaż pokrojona w kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Dodaj przesiekaną kiszoną kapustę (jeśli jest słona, można ją przepłukać).

Krok 3
Do garnka ponownie włóż podsmażone żebra, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, zmielony kminek, pokruszone grzyby (mogą być suszone, nie trzeba ich zamaczać). Składniki zalej około 700 ml wody, dodaj 2 Kostki do mięs pieczeniowa Knorr, która nada daniu pełen smak.

Krok 4
Wszystko razem pod przykryciem gotuj powoli około 30 minut po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj kolejne 30 – 40 minut, aż woda odparuje z kapusty, a mięso zrobi się miękkie. Całość dopraw do smaku majerankiem.


Dobra rada:
Wykorzystaj przepis na żeberka z kapustą i w ten sam sposób przygotuj golonkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w kapuście
Żeberka dobrze smakują pieczone i grillowane, a to tylko dwie pyszne propozycje na ich przyrządzenie. Polscy szefowie kuchni do perfekcji opanowali również komponowanie apetycznych dań na bazie kiszonej kapusty. Dziś połącz te produkty! Mamy dla ciebie przepis na żeberka w kapuście, czyli wariant potrawy, wykorzystujący proces duszenia mięsa oraz dodatek kapusty. Teraz na myśl przychodzi tylko jedno słowo: pycha! Jak zrobić żeberka w kapuście kiszonej? Podpowiadamy!
Dla kogo?
Podczas degustacji żeberek w kapuście kiszonej zadowoleni będą zwolennicy zdecydowanych smaków. Polecamy, aby przed duszeniem żeberka natrzeć gotową przyprawą do mięs lub na przykład ostrą papryką z dodatkiem suszonych ziół. Warto je także podsmażyć z cebulą i posiekanym czosnkiem. Dzięki temu żeberka z kapustą nabiorą bardziej wyrazistego charakteru.
Na jaką okazję?
Żeberka z kiszoną kapustą oraz z aromatycznymi dodatkami (zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami grubego pieprzu, zmielonym kminkiem) należy cierpliwie gotować, aż nadmiar wody odparuje. Z tego powodu z przetestowaniem przepisu na żeberka z kapustą kiszoną dobrze jest zaczekać na swobodniejszy dzień, podczas którego nie trzeba nerwowo patrzeć na zegarek i gotować w pośpiechu.
Czy wiesz, że?
By żeberka w kapuście wyszły smaczne, należy zadbać przede wszystkim o dobrej jakości mięso wieprzowe z kością. Sprawdź jego świeżość przed gotowaniem. Możesz je kupić również bez kości. Wtedy pamiętaj jednak o tym, by w trakcie przygotowania żeberek z kapustą mięso się nie rozpadło.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz uniknąć wyraźnego kwaśnego i słonego posmaku żeberek w kapuście kiszonej, kapustę odciśnij z soku i przepłucz w chłodnej wodzie. Weź pod uwagę, że mięso podczas duszenia powinno zmięknąć. Żeberka w kapuście możesz podawać ze świeżym pieczywem. Sprawdź nasz przepis!