
Składniki
1.2 kilograma
0.5 pęczka
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
600 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka podziel na 4 porcje, umyj i osusz. W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, majeranek oraz łyżkę oliwy. Następnie natrzyj marynatą żeberka i odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Żeberka przełóż do woreczka do pieczenia. Zepnij spinką i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 1 godzinę.

Krok 3
Oczyszczoną włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na brązowy kolor w rondlu.

Krok 4
Warzywa zalej 600 ml wody i gotuj na wolnym ogniu 45 minut.

Krok 5
Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr . Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1 minutę. Upieczone żeberka podawaj z sosem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka pieczone
Aromatyczne żeberka marynowane w musztardowo-ziołowym sosie podawane z włoszczyzną to propozycja dla miłośników wyrazistych i mięsnych dań. Pieczone mięso ma głęboki, pikantny smak, który łagodzą stanowiące element sosu warzywa – marchewka, pietruszka oraz seler. Jako dodatek do potrawy możesz zaserwować pieczone ziemniaki, kaszę lub ryż. Do żeberek świetnie pasuje też czerwona kapusta. Możesz ją przyrządzić na ciepło, zasmażaną z jabłkiem lub cebulą albo podać na zimno z tymi samymi dodatkami, dołączając do niej jednocześnie czerwoną fasolę. Musztardowy kremowy sos będzie bardzo dobrze współgrał z kiszonymi warzywami, więc to na nich możesz oprzeć bazę surówki. Mięso warto połączyć z przysmażoną cebulką, szczypiorkiem lub w okresie letnim świeżym posiekanym koperkiem. Chcesz przyrządzić smaczny, uroczysty obiad w gronie rodziny albo po prostu szukasz nowego sposobu na podanie popularnych żeberek podczas grilla? Przygotuj je według naszego przepisu, a na pewno ich smak oraz aromat Cię nie zawiedzie!